Iepenarboretum? Wat is dat?

Ik kom er steeds vaker, het stukje IJ-oever tussen EYE en het Shell- centre. Het Oeverpark heet het. Al is het de naam park nog niet echt waard. Gras en sprietige boompjes, netjes aangeharkt met een reepje rommelig vlak langs het water. Maar schijn bedriegt. De sprietige boompjes zijn niet zomaar boompjes. Ze vormen samen een heus arboretum met meer dan 30 iepensoorten. De grootste iepenverzameling van Europa, zo valt te lezen op de site van Overhoeks.

strakke letters...

Een arboretum, dat weet u wel, is een duur woord voor bomenverzameling. In vroeger tijden vaak aangelegd om verschillende bomensoorten te testen, bijvoorbeeld op hun bruikbaarheid als mast of plank. Nu vaak meer voor educatieve doeleinden of gewoon voor de leuk.

Maar op Overhoeks lijkt het vooral voor de mooi. Strak glimmende letters en metalen iepenblaadjes op het asfalt, geven aan waar je eigenlijk langs fietst. Ook mooi: de iepjes worden tegen de IJ-wind beschermd door rood geschilderd steun-hout (schreeuwt om meer ilovenoord stickers!).

mooie iepennaam... 'Christine'.

Naast leuk en mooi is het toch ook wel een prestige project. Maar liefst 3 wethouders openden het arboretum officieel. Misschien wat overdreven. Via google kwam ik op een iepenarboretum in Friesland met 45 verschillende soorten…. Ach, mij maakt het niet uit. Hoe meer iepen hoe beter.

schreeuwt om stickers!

Reacties


ilovenoord