Vertoning van de Film "Zomer in van der Pek"

Op dinsdagavond 2 augustus wordt de film Zomer in van der Pek in de Buurtwinkels vertoond. De film gaat over de vernieuwing in de Van der Pekbuurt.

Met het ANGSAW en de maker Remy Vlek gaan we in discussie over deze film en de ontwikkeling van de buurt. Het ANGSAW staat voor Amsterdam-Noord, Groene Stad aan het Water en heeft als missie het bevorderen van de maatschappelijke discussie over een evenwichtige ontwikkeling van Amsterdam-Noord.

Over de film

Zomer in van der Pek is een korte film over de vernieuwing in de Van der Pekbuurt. Wie van of naar de pont fietst in Amsterdam Noord komt al snel in de van der Pek straat terecht de toegangsweg tot Amsterdam Noord. De Van der Pekbuurt is een oude kleurrijke volksbuurt en ligt achter de nieuwe wijk Overhoeks aan het IJ, waar het Filmmuseum en Internationaal Cultureel centrum de Tolhuistuin gerealiseerd gaan worden. De woningen zijn in de jaren ’20 van de vorige eeuw gebouwd door de gemeente Amsterdam naar een ontwerp van gemeentearchitect Van der Pek. De buurt heeft de uitstraling van een tuindorp, en qua uiterlijk een bijna monumentaal karakter.

Het overgrote deel van de woningen is eigendom van woningcorporatie Ymere. De huizen zijn klein, gehorig, slecht geïsoleerd en de huren zijn laag. Woningcorporatie Ymere Wonen vindt een grondige renovatie noodzakelijk om een aantrekkelijke woonwijk te creëren. Moet de Van der Pek een volksbuurt in Noord blijven of aansluiten bij de moderne ontwikkelingen in Amsterdam en een soort Pijp worden? En hoe gaat zoiets eigenlijk?

De film geeft een ongepolijst en ontroerend beeld van de mogelijkheden en dilemma’s van de woningcorporatie, gemeente, politie en burgers om de buurt te verbeteren en een nieuwe toekomst te geven.

  • Dinsdag 2 augustus
  • Buurtwinkels, van der Pekstraat 2
  • 19.30u
  • Aanmelden via rsvp@amsterdammuseum.nl

Reacties


ilovenoord