Nieuwendam is in de mode

Aan de Volendammerweg nr. 85 zit sinds kort de atelierruimte van de Modestraat. De Modestraat is de nieuwste Broedstraat. Het recept van de Broedstraten: laat kunstenaars een tijdje in en met de buurt werken, zodat er verbindingen ontstaan en de creativiteit van de buurt zichtbaar wordt.

De Modestraat gaat onderzoeken wat er in Nieuwendam ‘in de mode’ is. Naast kleding, komen ook textiel, interieur, fotografie en performance aan bod. Op een zonnige zondag in september wordt de Modestraat feestelijk geopend. Of ik ook kom. Ze hebben jurkjes, zie ik in de uitnodiging. Ik heb een zwak voor jurkjes. Een beetje zenuwachtig fiets ik erheen. Als ze mij maar niet gaan vragen wat ‘in de mode’ is. Mijn idee van ‘in de mode’ reikt niet verder dan ‘dat wat bij de H&M hangt’. En dan nog. Ik heb de laatste tijd het idee dat ik te oud voor de H&M ben. Ik zie er namelijk kleding hangen die ik droeg toen ik zestien was (houthakkersoverhemden, gescheurde spijkerbroeken, vale T-shirts). Een bevreemdende sensatie.

de Modestraat in Nieuwendam

Bij de ingang van het atelier staat een vrouw in een fluor-groene jaren-vijftig jurk. Op haar rug staat BLISS. Ze deelt kleurplaten uit aan een paar kinderen. Aan een tafeltje hangen nonchalant-artistieke types koffie te drinken. Binnen geeft een jongetje aanwijzigingen bij het bedrukken van een wit shirt. ‘Het vliegtuig kan ook zo-om, toch?’ ‘That’s upside down!’ zegt de stencilmaker bewonderend. Kostuumontwerpster Willemijn Kaasjager heeft een prachtige kimono opgehangen in haar atelierruimte. In de ruimte ernaast liggen allemaal kartonnen doosjes met wegwerpcamera’s en boekjes erin. Die zijn door Tobias Krasenberg de buurt ingestuurd als een soort verkenningssatellieten. En daarnaast: jurkjes! Webshop Dee’s Things is een paar maanden te gast in het atelier. Ze verkopen kleding en accessoires, grotendeels tweedehands (oh nee: ‘vintage’) maar ook van jonge ontwerpers. Ik word al heel vrolijk van de zilveren kettingen met bedels in de vorm van nijptangen, hamers en flesopeners eraan. In de rekken ontdek ik een lange dennengroene gebreide trui waar je met een beetje fantasie wel een jurkje in kan zien. Ik check het nog even bij miss Dee: ja hoor, hij mag met een legging. Missie geslaagd.

Buiten kijk ik nog eens goed naar de witte tafel met gekleurde stippen waaraan de kinderen zitten te kleuren. Het blijkt een bakfiets te zijn. Dit is de BLISS mobiel, vertelt een van de Bliss dames. De kinderen werken aan nieuwe ontwerpen voor de fiets. Een meisje van een jaar of acht draagt een knalgele zomerjurk met tientallen rinkelende pailletten erop. Trots gaat ze ermee op de foto. ‘Dit is mijn feestjurk’ schrijft ze op de polaroid die uit de BLISS-camera komt. Als haar jurk later achter haar schoen blijft haken, trekt ze hem onverstoorbaar weer omhoog. Zij is helemaal in de mode. En ik? Onderweg naar huis herinner ik me een blauwe lange kabeltrui, die ik op mijn zestiende als jurkje droeg met een legging eronder. Ik weet nog dat ik met mijn vriendin Loes afsprak dat zij ook een trui met een legging aan ging doen die dag. Kennelijk hadden we zelf het idee dat het vrij revolutionair was – en dat was het misschien ook wel.

 • In de Modestraat is elke laatste zondag van de maand iets te doen van 12.00-17.00 uur, en verder kun je binnenlopen als de deuren openstaan.
 • Dee’s Things is elke woensdag en zaterdag in oktober open en houdt vrijdag 30 september haar eigen openingsfeestje, waar je o.a. een outfit voor een outfit kunt ruilen.

Reacties


1 Comments on this post

 1. Het was gezellig afgelopen zondag! Als mensen dit gemist hebben en nieuwsgierig zijn, dan zijn ze vrijdag welkom van 18 tot 22 in de Modestraat:

  Vrijdag 30 september host Dee’s Things haar eigen event en expo “OPENING-in-OPENING” in de Modestraat! Hier wordt de blogshop gelanceerd en laten verschillende ontwerpers/kunstenaars hun werk zien. Van schrijfsters tot fotografen, industrieel ontwerpers en taartjesmakers..

  Live: Cupcakes van Christi Taartjesmaker & Viola Renate, stylingshoot door Eva van Liempt & fotograaf Steven Smith, pARTi tekenmachine en muziekplaatjes van Losthomeboy2.0! Cupcakes & Drinks: 1,50

  Wie: Afke Besseling’s Verveelkunst, Aleid de Bruin, BLISS, Christi Taartjesmaker, Daphne Jonas, Eva van Liempt, Jana Chocholackova, Joanie Croes, Jorge Bakke…r, Piet Oosterbeek, pARTi, Pinar & Viola, Sandra W. Nanteza, Sara Ivanyi, Steven Smith, Tobias Krasenberg & Willemijn Kaasjager.

  Wanneer: Vrijdag 30 september van 18:00 – 22:00

  Waar: Modestraat, Volendammerweg 85, Amsterdam-Noord. Vanaf CS Bus 32 richting Buikslotermeerplein, halte Waterlandplein.

  http://www.deesthings.nl
  http://www.facebook.com/?ref=logo#!/event.php?eid=260350677338481
  http://www.broedstraten.nl/2011/09/programma-flex-atelier-met-dees-things-jonghlabel/

  Dee's Things /

Reacties zijn gesloten.

ilovenoord