De Afbramerij ruikt naar metaal en kunst

Alsof de container pardoes uit de lucht is komen vallen. In de Afbramerij, een van de grote loodsen van de voormalige NDSM-werf, hangt sinds kort een grote zeecontainer door de grote schuifdeuren in de gevel.

De container is het startschot van een grootscheepse verbouwing. Eindelijk begint de Afbramerij aan een nieuw leven. Tweede helft 2012 moet de loods onderdak bieden aan creatieve bedrijven. Ook komt er horeca. De BAM ontwikkelt de hal samen met NUON en Booiz op een duurzame wijze. Een nieuwe gedaante met behoud van het industriële karakter.

De Afbramerij ...

En het moet gezegd: de plannen zien er meer dan spectaculair uit! Bovenop de vierkante loods komt een soort duikboot. De toch al imposante hal wordt daarmee vijftig meter hoog  – ongeveer vijftien verdiepingen. 
In de gloriedagen van de scheepswerf sloegen ze in deze hal de bramen van de gietstukken af. De laatste jaren zat er een metaalbedrijf. In 2008 rees het plan voor een opgehipt gebouw. Een projectontwikkelaar kocht het pand, maar trok zich terug vanwege de kredietcrisis.

Als je voor de hangende container staat, zie je dat het een bioscoopje is. Er draait een film met undergroundmuziek en projecties van toekomstvisioenen. Binnen in de hal wordt nog metaal bewerkt. En er is ook kunst, aan de achterwand hangt een soort van Mondriaan. Het tekent de transformatiefase van de loods. De geur van metaal en afgeslagen bramen vermengt zich geleidelijk met een artistiek aroma. Het ruikt hier naar nieuwe toekomst in een oude hal.

Container komt uit de muur ...

—————————————————————————————————————-

// dit artikel is geschreven door Bas Kok , dit IS een nieuwe ilovenoord redacteur!

Bas Kok

  • Consultant-psycholoog
  • Schrijver-columnist

Woont in Noord van 1976 tot 2000; keert terug in 2012
Zingt slaapliedjes voor zoon Bruno
Drinkt stiekem koffie op het tennisterras in het Vliegenbos
Eet een tosti in de beeldentuin van ’t Sailcafé aan de Nieuwendammerdijk
Danst geruisloos en onzichtbaar.

—————————————————————————————————————

Reacties


ilovenoord