Eiland van drie miljoen

Een van mijn favoriete wandelingen door Noord is de tocht door de uitgestrekte IJdoornpolder naar Vuurtoreneiland Durgerdam. Deze verborgen schat staat als onderdeel van de ‘Stelling van Amsterdam’ op de Werelderfgoedlijst van Unesco – net als de Notre Dame en de Taj Mahal. Sinds eind juli staat het eiland te koop. Rijkswaterstaat zoekt naar een ondernemer die het Vuurtoreneiland wil restaureren en exploiteren. Ondanks de forse prijs – naar schatting één tot drie miljoen euro – hebben zich al meer dan tweehonderd gegadigden gemeld. Wonen en werken op je eigen eiland in Amsterdam-Noord, een droom die werkelijkheid kan worden.

Bijzonder is dat het beroep van vuurtorenwachter op het forteiland in het IJsselmeer bijna twee eeuwen lang is uitgeoefend door de leden van één familie. De Durgerdammer Cornelis Engel trouwde op 15 maart 1772 met het Marker meisje Neeltje Klaas. Hun oudste zoon Jan was de eerste Engel die – bij Besluit van Zijne Majesteit op 18 mei 1826 – als vuurtorenwachter werd aangesteld. Daarna volgden zoon Jan Engel (1855-1905) en kleinzoon Eldert Engel. Omdat Elderts vrouw Anna niet bestand was tegen de eenzaamheid van het vuurtoreneiland, droeg Eldert meteen al in 1905 het roer over aan zijn halfbroer Jan. De zoon van Jan, Dirk, was vanaf 1926 vuurtorenwachter van Durgerdam. Van vissers kreeg hij de bijnaam ‘Engelbewaarder van het IJsselmeer’. Sinds 1964 zwaaide de vierde Jan Engel – zoon van Dirk – de scepter over het eiland. In 2008 verkocht Rijkswaterstaat het eiland aan Staatsbosbeheer, maar vijf jaar eerder ging de laatste Engel al met pensioen. Het zou mooi zijn als de nieuwe eigenaar van het eiland zorgt voor een klein eerbetoon aan deze dynastie van engelbewaarders.

Reacties


ilovenoord