Het laatste bolwerk van de zomer

Onder de rook van ongeduldige oliebollen lijkt hij al een beetje weggedrukt te worden, samen met de laatste resten zomer. Vrees niets: ijskar Portofino op het Buikslotermeerplein houdt de hele maand oktober nog gewoon moedig stand!

Als symbool van het verzet tegen de winter komen –net als ondergetekende – velen nog hun steun betuigen en kopen een bolletje herinnering aan zon, zee en strand.
Verzetsleider en hulpitaliaan Johan Bosman van ijskar Portofino weet dat dat gevoel tijdelijk is. Zo half november is het ook in Noord meestal echt gedaan, dan breekt de weerstand tegen de winter. Het is buiten dan echt te donker en iedereen is met andere dingen bezig: Sinterklaas is in het land, kerst staat voor de deur en mensen houden de hand op de knip. De ijskar staat dan alweer in de stalling. De gebakskraam neemt zijn plek over, deze is immers goed zichtbaar vanuit de winkelstraat.
Gelukkig voor ons hoeft die ijsloze winter niet lang te duren. Soms staat John er alweer vanaf de eerste zonnestralen in februari. Hij pacht de plek voor het hele jaar, dus hij kan zelf besluiten.

Portofino op het Buikslotermeerplein ...

Overigens lijkt het nu alsof dat zomerse ijs maar geen plaats wil maken voor de oliebollen, maar eigenlijk zijn het de oliebollen die vroeger zijn dan anders. Dit jaar mogen de bolbakkers, appelflappers en beignetknallers al vanaf 1 oktober hun posities innemen, zoals hier, maar bijvoorbeeld ook bij de pont.
“Na 31 december zijn die weer verdwenen, hoor” zegt John. “weet je dat dan zeker met die nieuwe regels?” vraag ik. Hij kijkt me twijfelend aan. Mijn chocoladeijsje was heerlijk. Zaken als oud en nieuw lijken nog heel ver weg.

—————————————————————————————————————-

// dit artikel is geschreven door Lennaert Kiemeneij , dit IS een nieuwe ilovenoord redacteur!

Lennaert Kiemeneij (1969)

  • Organisatieadviseur ohgv innovatie, communicatie, (online) media en technologie
  • Ongecontroleerde creatieveling en ondernemer

Woont redelijk stabiel in Noord sinds 2007
Luistert naar en huilt bij Chet Baker, Miles Davis, Iggy Pop en andere, onverdraagbaar goede idioten
Drinkt de beste koffie bij Al Ponte (sorry Mick, wel runner-up!), als het nog geen borreltijd is.
Eet graag en goed, van kroket tot El Bulli.
Thuis koken wordt soms duurder dan uit eten.
Danst -als hij eenmaal op gang is- de hele nacht.

—————————————————————————————————————

Reacties


ilovenoord