Het Straatje van Vermeer op de Kometensingel

Ilovenoord ging op bezoek bij de eindvertoning van ‘Filmen in het Schilderij’. Zaterdagmiddag aan het eind van de Herfstvakantie, lekker om de hoek, een wandeling langs het zonovergoten schoolplein van basisschool De Poolster… op weg naar Buurthuis De Evenaar.

We keken naar de vertoning van het drie minuten durende eindresultaat en de making of in Buurthuis de Evenaar in Tuindorp Oostzaan. Maar we gingen natuurlijk zelf ook filmen als échte film enthousiastelingen… We zien een blije deelnemer (o.a. vanwege het echte klapbord!), een geëngageerde initiator (‘Kinderen leren tegenwoordig helemaal niet meer televisie kijken…’) en fijne sfeerbeelden (lichtinval, verse koffie en Amsterdamse School) uit het gezellige buurthuis De Evenaar in Tuindorp Oostzaan.

Dankzij een eenmalige donatie van Het Amsterdam Fonds voor de Kunsten konden drie Amsterdamse filmmakers een workshop reeks aanbieden gedurende vier zaterdagen aan kinderen in Amsterdam – Noord. Het project had als doel om 7 – 12 jarigen uit & in Amsterdam – Noord op betaalbare wijze ervaring op te laten doen met het (goed) kijken naar én het maken van film. Wel lekker voor idtv en MTV, zo’n buurt kweekvijver…

Er werd gekozen voor Het Straatje van Johannes Vermeer als uitgangspunt voor het decor. De film ‘Oliver Twist’ sprak het meest tot de verbeelding en leverde de scène op welke uiteindelijk gefilmd werd. De scène wordt door hen zelf gespeeld, in zelf verzamelde en gecreëerde kleding in een zelfgemaakt decor van afvalmateriaal. Én omdat dat toch wel het meest leerzaam, leuk en belangrijk is: door henzelf gefilmd.

Reacties


ilovenoord