Hoe krijgen we een veiliger Amsterdam Noord?

De afgelopen maanden is Amsterdam Noord geteisterd door een golf van bedrijfsinbraken, overvallen op winkels en woningovervallen. De auteur van dit artikel mocht tijdens zijn vakantie in Toscane het bericht ontvangen dat zijn kantoor was leeggeroofd. Bij terugkeer was zijn fiets gestolen en stonden er twee inbrekers op zijn balkon. De schade: enkele duizenden euro’s, veel tijd en met name een geschonden vertrouwen in het stadsdeel waar hij in 1974 geboren is: Noord.

Tijd dus om terug te vechten, en met elkaar te kijken wat we kunnen doen om het tuig flink het IJ over te jagen. Want criminaliteit laat je maar lekker in de Bijlmer of in Slotervaart. Hier 6 ideeën waarmee het stadsdeel direct aan de slag kan:

1. Begin onderop: winkeldiefstal.
Landelijke experimenten met boete’s waarbij de schade van winkeldiefstal wordt verhaald op de dief werpen vruchten af. Jonge maar ook oudere gelegenheidsdieven zien op tegen het betalen van de 151 euro administratieve boete aan de winkelier en stelen dus veel minder. Voer deze boete in voor alle winkels in Noord en geef een signaal af aan de -vaak jonge- dieven.

2. De basis: voorlichting met afschrikkende werking:
Betrek de scholen stelselmatig bij voorlichting over diefstal en overval: leg uit wat de materiële en immateriële schade is, maar vooral ook wat de consequentie voor de dader en zijn loopbaan is als hij gepakt wordt. Verpak dit ook duidelijk als: “in Noord pikken wij dit niet” Laat dit permanent met posters zien op de scholen en zorg dat er een nummer naar de kliklijn bij staat. Leg uit dat het normaal is deze te bellen.

3. Organiseer belanghebbenden:
zorg dat elke winkelier met een directe lijn in verbinding staat met zijn omliggende collega’s. Bij onraad kan men elkaar sneller waarschuwen. Zorg dat deze meldingen worden geregistreerd en geef ze met een vast rapportagesysteem door aan de politie. Eventueel kunnen winkelcentra en winkeliers social media inzetten om hun klanten te vragen bij te dragen aan veiligheid door op te letten.

4. Verbeter de infrastructuur van Noord:
Noord kent veel architectuur uit de jaren 60, toen we nog allemaal gelijk moesten zijn. Geen leuke hoekwoningen met uitzicht en daardoor sociale controle, maar rijtjeswoningen met dode hoeken langs lange straten. Geef hoeken weer ramen, zet er nieuwe woningen neer en zorg dat er veel meer zicht is op de straten en wat er gebeurt. Mensen zien zo meer en dieven durven minder.

5. Verbeter de leefomgeving:
De laatste jaren wordt Noord geteisterd door zwerfvuil en achterstallig onderhoud aan de straten. Dit zal op den duur leiden tot het wegtrekken van opgevoede mensen die schoon willen leven. De mensen die het allemaal geen reet uitmaakt zijn de perfecte poel waaruit de criminaliteit haar troepen rekruteert. Het schoonhouden van Noord draagt zo dus rechtstreeks bij aan een betere demografie.

6. Verlevendig Bedrijfsterreinen:
Bedrijfsterreinen moeten snel levendiger worden. Zorg voor studentencontainerwoningen. Laat deze ook anti-kraak zitten in lege kantoorgebouwen. Bouw woningen tussen de kantoren en bij invalswegen. Plaats bijzondere lichtkunstwerken en maak er route’s van die mensen ’s avonds en ’s nachts willen bezoeken. Zorg dat er aandacht naar getrokken wordt.

Reacties


2 Comments on this post

  1. Of zorg dat je een sms alert hebt, zoals in de Molenwijk, wat alles bevat wat hierboven staat geschreven. Kijk op http://www.henkveen.nl onder rubriek sms alert. Zorg dat je buurt veiliger en leefbaarder wordt.
    Prefentief, maar ook achteraf hoog behaalde resultaten!

    Freeda /
  2. En ja hoor. Tweede inbraak deze week is weer een feit. Koud een week van vakantie en een week na dit artikel is er WEER ingebroken.

    Chris /

Reacties zijn gesloten.

ilovenoord