Ik hou van het IJ

Op een zomerse dag is het makkelijk om van het IJ te houden. Als een briesje verkoeling brengt en het licht bijna te fel aan je ogen is. Als prille inwoner van Noord kreeg ik elke pontrit een vakantiegevoel. Maar nu, vijf jaar later, zitten mijn ogen steeds vaker heel de oversteek vastgeplakt aan het schermpje van mijn Iphone, of ben ik gewoon te diep in gedachten om het water echt te zien. Dat vind ik eigenlijk wel jammer.

Julia Barnes van Stichting Facetten van de kunst had dat ook. Zij was heel benieuwd naar de band die mensen met het water in hun leefomgeving hebben. Na eerst de inwoners van Zaandam naar hun ervaringen met de Zaan te vragen, ging ze op onderzoek in Noord. Ze wilde weten wat het IJ voor mensen betekent. Daaromheen groeide een kunstproject, ‘Hemelwater en grondtonen’, waar ik ook aan meegewerkt heb.

Afgelopen weekend hebben tientallen mensen onze ‘kijk- en luisterwandeling’ langs het IJ gevolgd. Met hun doeboekje in de hand liepen ze van cafe De Pont door Buiksloterham naar de IJkantine, zoveel mogelijk de IJ-oever volgend. In het doeboekje stonden creatieve opdrachten om met een frisse blik naar het water te kijken. Onderweg werden ze getrakteerd op gedichten en het koor Times and Tides. Al deze wandelaars en deelnemers deelden hun ‘IJ-inzichten’.

Luisteren naar sonnetten

We vroegen: wat is het IJ voor jou? De antwoorden waren geweldig divers, en overwegend positief. (Een mevrouw riep meteen “Mijn vader, de klootzak!” Ze keek er zo verwilderd bij dat ik niet durfde doorvragen) Een greep uit de reacties:
“mijn uitzicht”
“een moment van rust in mijn dag”
“de plek om voortdurend in beweging te blijven, van buiten naar binnen en van binnen naar buiten”
“een zwembad”
“het einde van de stad, het begin van jezelf”
“levensader”
“het water is de kracht van de stad”
“het oudste monument”
“verborgen schoonheid”

Hoe klinkt het IJ onderwater?

 • Op onze Facebookpagina vind je binnenkort nog meer reacties, en kun je je eigen IJ kwijt.

Van al deze woorden over het IJ – en ook over de Zaan – willen we liedjes maken, odes aan het water dat ons verbindt. Zodat je midden in het alledaagse geren en gedoe weer even stilstaat bij dat prachtige water dat Noord omlijst.

Ik zou er zelf voor willen pleiten om van die onderwatermicrofoon een vaste installatie te maken. Het is heel bijzonder om die metalige waterklanken te horen. Alsof je in een badkamer staat waar een waterval naar beneden komt. Mijn zoontje mikte steentjes vlakbij de microfoon in het water, wat echt subliem klonk. Of draaf ik nou een beetje door? Hoe het ook zij, I love het IJ.

Reacties


2 Comments on this post

 1. Het IJ betekent voor Mij,
  De oversteek van druk naar stil,
  Dat is wat ik zelf maken wil.
  Noord was/is altijd het achter gebleven gebied,
  Waar iedereen elkaar nog als buren ziet.
  Nee niets gaat boven Noord voor Mij,
  Wil ik de drukte dan ga ik met de pont het IJ voorbij.
  Wat fijn dat het IJ mij met het Centrum en de drukte scheid.
  Heerlijk rustig als ik op mijn fiets rijd.
  I LOVE NOORD dat is wat bij mij hoort.
  Met de groeten van Diaan die nooit uit noord weg zou gaan.

  Diana de Jong /
 2. Diana bedankt! Erg leuk om te lezen.

  Floor /

Reacties zijn gesloten.

ilovenoord