New Amsterdam moet blijven!

In april was ik op bezoek bij New Amsterdam voor een interview met oud-Ajacied Kiki Musampa. Ik raakte onder de indruk van de plannen die hij en zijn Ajax-collega Nordin Wooter hebben om van New Amsterdam een echte buurtclub te maken. Musampa: “Ik ben dankbaar voor de mooie carrière die ik heb gehad. Tijdens je carrière ben je erg met jezelf bezig, nu is het tijd om ook wat aandacht aan anderen te geven. Nieuwe kansen geven aan de jeugd, mijn ervaringen overbrengen en kinderen helpen met het ontwikkelen van hun talenten.”

Nu, een half jaar later, heeft het stadsdeel aangekondigd dat New Amsterdam een van de clubs is die uit moet zien naar een andere locatie. De wethouder wil in Amsterdam-Noord toe naar minder, maar wel goede sportcomplexen en daar heeft hij op zich gelijk in. Ik snap dat er in Noord geen ruimte en geld is voor zoveel voetbalvelden. Toch wil ik graag een lans breken voor het handhaven van New Amsterdam op de huidige locatie. Twee ambitieuze Ajacieden met een groot hart én de kinderen van Nieuwendam-Noord verdienen hun eigen sportclub, in hun eigen buurt.

(foto: Emiel van Lint)


Reacties


4 Comments on this post

 1. Heel actueel, want er is een stevig commissiedebat geweest woensdagavond (12 oktober) in het stadsdeel over New Amsterdam. Clubs kunnen alle bedenkingen maar vooral suggesties voor verbetering, meer rendement van sportvelden en accommodaties etc. de komende weken indienen bij sportwethouder Kees Diepeveen, in december a.s. besluit de stadsdeelraad. Dus de emoties gaan nu al fors oplopen, heel begrijpelijk.
  New Amsterdam bedient in hoofdzaak de jeugd van Nieuwendam-Noord, uitstekend aanbod dus voor kinderen en jongeren. De Dijk zit er niet zo ver vandaan, in Schellingwoude, met een fraai complex, een redelijke parkeerruimte en een fraai nieuw kunststof veld. Zou het dan niet mogelijk zijn dat De Dijk en New Amsterdam samengaan en krachten bundelen ten behoeve van de jeugd en de sport? ’t Is maar een ideetje: probeer van versplintering over te gaan naar samenwerking. Beter voor de belastingbetaler en beter voor de clubs. En Kadoelen misschien samen met DWV? Gaat mijn dochter na zoveel jaar (Kadoelen-damesvoetbal) haar grote DWV-broer achterna… 😉
  Groeten, Tom.

  Tom Tossijn /
 2. Zou een optie kunnen zijn, maar de velden van De Dijk worden al behoorlijk intensief bespeeld. Ik denk dat er onvoldoende plaats is voor twee clubs

  Jeroen /
 3. De Dijk is al een fusieclub, van Rood Wit-A en Schellingwoude. Kadoelen is evenens een fusieclub, van veel oude verenigingen in Noord. Waarom gaat DWV niet samen met New Amsterdam? Breidt de accomodatie van New Amsterdam uit. DWV werkt al samen met Ajax, dus met Kiki Musampa moet ook lukken. Sportpark Elzenhagen wordt na de crisis toch bebouwd.
  Een heel ander idee is New Amsterdam te laten fuseren met de Volewijckers. DWV krijgt dan het rijk alleen in de Buiksloterbanne. Hier kan nog heel lang over gekibbeld worden.
  De hele oude vereniging De Meteoor schijnt ook te moeten vertrekken van van de huidige lokatie in Tuindorp.
  De oudste verenging van Noord, DWV, bestaat volgend jaar 100 jaar.

  albert van der vliet /
 4. Bij nader inzien is het misschien aardig om New Amsterdam en de Volewijckers te laten fuseren, op het sportpark Buiksloterbanne. Die twee clubs kunnen elkaar mooi aanvullen. New Amsterdam wordt dan een tikkeltje grootstedelijker dan nu.
  Dan kan DWV verkassen naar het complex van New Amsterdam. Dan blijft DWV in Nieuwendam waar het al honderd jaar bivakkeert, op veel verschillende locaties. Dat is ideaal voor spelers- en supportersbussen, als parkeermogelijkheid, makkelijk te vinden voor de tegenstander van buiten Amsterdam.
  Maar dit is brainstormen. Ledenaantallen moeten ook meegewogen worden. We wachten af. Als Elzenhage geen grondige opknapbeurt krijgt, blijft het sportpark hopeloos. Altijd afgekeurd bij regen. Geen kunstgras.

  albert van der vliet /

Reacties zijn gesloten.

ilovenoord