Boerenkool van het Mercuriusplein

“Ja, juist wel met de met steeltjes eraan! Heerlijke zelf gesneden Boerenkool. Gesneden in de snijmachine die mijn vader kocht in 1953. Ze komen helemaal vanuit Landsmeer en Oostzaan naar mij toe voor mijn Boerenkool…” volgens de heer Hotting, de (derde generatie) groenteboer op het Mercuriusplein in Tuindorp – Oostzaan.

Mercuriusplein Nummer 8

Op de pont in de mist, onderweg naar huis met snijdende wind langs mijn wangen, kon ik maar aan 1 ding denken. Boerenkool. De Boerenkool die ik een paar dagen terug had zien liggen bij de groenteboer. Volle krullige struiken, glanzend met glimmende waterdruppels, frisgroen en sappig. Klaar om gestript te worden en “zonder de steeltjes!” werd mij altijd geleerd. Niet bij de heer Hotting. Hier blijven ze eraan en ik mocht kijken achterin de winkel. Kijken naar de Boerenkool die drie keer wordt gewassen en daarna gesneden.

Boerenkool Draaien

De beste manier om Boerenkool te bereiden is simpel. De verhouding is 1 pond Boerenkool en anderhalve pond aardappelen. Neen! Geen Nicola, niet van die hippe gladde schone mooie aardappeltjes… Voor Boerenkool gebruik je Frieslanders, kruimig maar niet te papperige stevige jongens waar vaak nog flink wat zand en modder aan zit. Dat zijn volgens Hotting aardappels die niet meer populair zijn, want je krijgt er van die vieze handen van.

Deze niet, dus!

Je kookt de door Hotting gesneden Boerenkool samen met de aardappels. Melk, room en roomboter is overbodig. Wat uitgebakken spek meestampen is wel goed. Zorg dat je een kopje kookvocht opvangt en dat gebruik je om de stamppot eventueel wat smeuïger te maken. Onderweg naar huis stop je nog even bij Aarse, de fijne slagerij tegenover de groenteboer en klaar is Kees. Eet smakelijk!

Reacties


2 Comments on this post

  1. Klinkt ontzettend goed en wat zullen jullie lekker gegeten hebben

    Ida de Groot /
  2. Inderdaad je krijgt er meteen trek in.

    Loes Pals-de Groot /

Reacties zijn gesloten.

ilovenoord