Het 1e échte studentenhuis in Tuindorp Oostzaan

Ik denk dat iedereen in Tuindorp Oostzaan en de forensfietsers uit de Kadoelen/Twiske het groezelige hoekpand op de hoek van de Oostzanerdijk en de Appelweg  wel kent. Jarenlang was het gekraakt. Er is zelfs een kraakbaby geboren! Het pand stond lang  te koop en opeens hing er zo’n Openbare Veiling – bord op het pand.

Het pand is gebouwd rond 1900 (!) voor een bakker, die het brood bakte in de enorme heteluchtoven en het brood verkocht in de winkelruimte. Op de originele bouwtekeningen kun je de oven en de indrukwekkende schoorsteenpijp goed zien. Ook zat er een jarenlang een kapper in het veel-groter-dan-je-denkt-pand,  pal op de hoek.

Martsen, Githa, Elvira, Fanny en Wai. Roos, Evelyn en Leandra ontbreken.

Ergens in 2010 was het pand kennelijk geveild en verkocht, want opeens werd er aan het pand gewerkt. Hard gewerkt! Er gebeurde van alles en het was niet duidelijk wie of wat het pand had gekocht. Maar naarmate het aantal fietsen groeide, de dansende blonde paardenstaarten en frisse jonge snuiten zich vermeerderden in en rondom het pand, groeide het vermoeden…  Op zekere avond besluit ik aan te kloppen, het gewoonweg te vragen en Voila! mijn vermoeden werd bevestigd in een prachtig Limburgs accent. Het is een Studentenhuis! Het eerste studentenhuis in Noord, in ieder geval in onze buurt.

Het 1e échte studentenhuis in Noord from ilovenoord on Vimeo.

Vijf van de acht dames geven een rondleiding in het opgepoetste dijkhuis. Iedereen heeft een ongelooflijk ruime kamer en er is één geluksvogel, zij heeft een tweekamerappartement. De ruimte waar de heteluchtoven zat, trouwens. De badkamers zijn modern en er staat een keurige wasmachine. Voor gedeeld gebruik, natuurlijk. De huurbaas is een vriendelijke man en de kersverse bewoonsters vinden dat er lekker veel OV in de buurt is. Alle varianten pont worden gebruikt en Noorderlicht is ook al ontdekt.

De huidige keuken in de voormalige bakkerswinkel is een soort aquarium. En het was de dames al wel opgevallen dat er zoveel mensen voorbij komen die een duim opsteken of vriendelijk zwaaien…  Nu blijkt dat we toejuichen dat het karakteristieke dijkhuis opgeknapt is en bewoond wordt door lieve & sympathieke studentes,  kunnen zij niets anders zijn dan “Superrjblij” in Noord. Noord is officieel niet langer het Noord van “Kamer gezocht, niet in Z.O. of Noord”…

Reacties


5 Comments on this post

 1. Mooie dames hoor. Altijd welkom:)

  Chris Hanselaar /
 2. Leuk artikeltje geworden!
  Groetjes 1 van de 8 bewoonsters 😀

  E. /
 3. Leuk! … Dat jullie enthousiast zijn, over Noord & over het artikel…

  Suzanne van Heese /
 4. Is de Zilverberg uit het collectieve geheugen verdwenen?
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Bestand:Studentenflat_Zilverberg_1984.jpg

  paul vonk /
 5. Paul! Natuurlijk. Dat klopt ook en je hebt helemaal gelijk … ik heb de titel van ’t artikel pardoes gewijzigd 🙂

  Suzanne van Heese /

Reacties zijn gesloten.

ilovenoord