Mooier dan de artist impression

Ik zal de enige niet zijn die met belangstelling de bouw van het nieuwe filmmuseum aan het IJ volgt. Eyefilm moet ik zeggen. Beetje vreemde naam, maar het gebouw wordt spectaculair. Is het mijn Noord-chauvinisme dat ik vind dat Amsterdam hier een gebouw van kalibertje Sidney Operahouse krijgt?

Onderin een la vond ik laatst een zes jaar oude artist impression van Overhoeks. Op de plek van het museum prijkt een blauw kubusje – een soort blauwbroeder van Wilhelmina Dok. Niet onaardig, maar het gebouw dat nu verrijst, van het Weense architectenbureau Delugan Meissl, gaat ’t in schoonheid ruim overtreffen. Het blijft bovendien moeiteloos overeind naast de tekentafelschets van het huidige ijskristal-ontwerp. De tijd dat de artist impression bedrieglijk mooier was dan de gerealiseerde werkelijkheid is kennelijk voorbij.

Hoewel… bij nadere inspectie is één detail op de artist impression weggelaten. Op het hoogste punt van het gebouw, onder de knik, bevindt zich inmiddels een groot, langwerpig raam. Hoe zit dat? We bellen met Marnix van Wijk van Eyefilm. “Klopt ja, dat raam zit niet in de artist impression. Eigenlijk geen idee waarom het niet op de tekening staat, want het plan voor dat raam is er al vanaf het begin. Daarachter zit namelijk onze Room with a View. Dat is een ruimte van honderd vierkante meter die bedrijven kunnen huren voor lunches en recepties en dergelijke. Het heeft een prachtig uitzicht!”

Zo zit ’t dus. En nu maar wachten tot het lente is, want dan is de officiële opening. Ik verheug me al op mooie films uit de oude doos én op het nieuwe café-restaurant met terras op de eerste verdieping. Nog even geduld dus. Iedere pontganger kan met eigen ogen volgen hoe de laatste witte tangrammetjes op de zwarte ondergevel worden geplakt. Wie het bouwproces via internet wil volgen kan terecht op de site van Eyefilm.nl/ flickr.

Misschien is het een beetje prematuur, maar toch zeg ik het graag: IloveEye!

Bas Kok

Reacties


4 Comments on this post

 1. Ja, ik vind het ook een schit-te-rend gebouw! Van de schoonheid, vernuft en troost. Een moedige en bemoedigende architectonische parel voor Amsterdam (Noord). Hulde aan iedereen die het heeft helpen bedenken, ontwikkelen en bouwen.

  Dorado /
 2. Dat er in Noord een nóg mooier gebouw dan het Kraanspoor zou kunnen verrijzen heb ik lang niet voor mogelijk gehouden. Maar het Eye-instituut wedijvert heftig met dat prachtige Kraanspoor in architectonische vormgeving, spanning, de bijzondere binnenhuisarchitectuur en misschien ook wel een beetje de ligging. Ach, misschien moet ik eigenlijk helemaal niet vergelijken en gewoon simpelweg ontzettend blij zijn dat Noord zo bijzonder is, dat er twee oogstrelende, uitdagende gebouwen aan onze kant van het IJ zijn verrezen.

  Tom Tossijn /
 3. Je kan er over discussiëren of je het mooi vindt of niet. In ieder geval is er geen standaard Legoblokje op de plaats neergeknald wat tegenwoordig schijnbaar de mode is en blijkbaar moet het dan ook allemaal in de meest depressieve kleuren gebouwd worden.
  Dus in ieder geval mijn complimenten voor het creatief zijn.

  John /
 4. Zo is het. Met een beetje geluk komt er een soort sneeuwbaleffect van van architectonische pareltjes langs het IJ. Daar lijkt het wel op. Op de korte termijn zal er een derde pareltje bijkomen. Ik kreeg net het ontwerp van het Hiswa-paviljoen onder ogen, ontworpen door het Noordamsterdamse bureau Search). Er wordt vanaf het Kraanspoor een pier gebouwd die 50 meter het IJ in steekt. En aan het eind van die pier komt een soort ‘Kurhaus’ van Noord, compleet met houten boardwalk en café-restaurant. Een adembenemend gebouw door rust, eenvoud en materiaalgebruik. Minder spectaculair dan het filmmuseum, maar wel erg fraai.

  Bas Kok /

Reacties zijn gesloten.

ilovenoord