Nieuwe kastelen van Noord

“Psst, Gordon komt hier misschien wonen!” Tijdens het open huis van de Zeven Provinciën, afgelopen zaterdagmiddag, fluistert iemand het gerucht door de nog onverlichte wandelgangen. “Gordon? In het penthouse-toppertje zeker?”

We begeven ons in een rondleiding door het appartementengebouw in aanbouw. Over een klein half jaar wordt het opgeleverd, nu al is er een preview. Jo Coenen, bekend van de nieuwe hoofdbibliotheek aan het Oosterdok, tekende op de mooiste plek van Overhoeks een natuurstenen gebouw. Nu de steigers langzaam verdwijnen, verschijnt een fraai bouwwerk. Rondingen van gebogen glas doorbreken de vierkante wereld van de andere Overhoeks-blokken. Dat heeft de ex-rijksbouwmeester goed gezien, want de overgang naar het asymmetrische filmmuseum is nu vloeiend.

De appartementen zijn van binnen weergaloos. Wel jammer dat sommige optrekjes geen balkon hebben – voor een prijs van een half tot meer dan een heel miljoen mag je toch wel een buitentje wensen. De helft van de appartementen is inmiddels verkocht, vertelt de makelaar.

Op naar het uitzicht! Nou, dat liegt er niet om;  het IJ is een spreekwoordelijk tableau vivant. Denkend aan Holland zie ik breede rivieren traag door oneindig laagland gaan. Dit uitzicht ís Marsman.

Overigens heeft de Zeven Provinciën waardige buren. Het wit marmeren De Europa van Álvaro Siza mag er ook wezen. Het fijne aan deze gebouwen is dat ze een lust voor het oog zijn als je er met de pont langs vaart. Dan zie je ze staan, als machtige jachtsloten op hun heuvel. Ja, Noord heeft kastelen gebouwd. Niet gek voor een voormalig galgenveldje dat later het domein werd van bovengrondse oliepijpen.

Eén vraag is nog onbeantwoord: Gordon. Keert de koning (van de lingerie) terug naar Noord? We vragen het recht op de makelaar af. “Gor-don? Nee, dat klopt niet.” Dat is dan tenminste duidelijk.

Bas Kok

Reacties


ilovenoord