Toren van Pisa in Noord

De Curve is af. Je kunt ’m niet missen als je in de buurt van het NDSM-terrein bent. Een ellipsvormig, taps toelopend gebouw van glas. En dat schuine bouwwerk ligt ook nog eens in de bocht van de Klaprozenweg. Ilovenoord trekt een boogje om het gebouw.

De met vers zand bestrooide parkeerplaats ligt er smetteloos bij, omgeven door een ring van stenen ballen om te voorkomen dat auto’s per ongeluk door het gebouw rijden.

Een welkome afwisseling op de doodgewone kantoordozen en garages die eromheen liggen. Oké, als ie een maatje groter was, zou het imposanter zijn geweest. Maar er blijft genoeg positiefs over. Een leuk weetje is dat het gebouw geïnspireerd is op een ovale scheepsschoorsteen – dat is weer eens wat anders dan die eeuwige scheepsboeg. De gevel is volledig van glas, maar wie denkt dat het ’s zomers snikheet wordt, heeft het mis. Het gebouw heeft een goede en uiterst milieuvriendelijke klimaatregeling, het A-labeltje is er nog net niet in het glas gegraveerd. Het geheim van de Curve zit ’m in het dak waar allemaal supergeavanceerde apparaten staan die de duurzaamheid bevorderen.

Grote vraag is natuurlijk: welk bedrijf neemt er zijn intrek? “We zijn nog maar net begonnen met werven,” vertelt een woordvoerder van de verhurende makelaar Savills. “Met dit gebouw hebben we bij voorkeur één hoofdhuurder. Nee, we zijn op dit moment niet met een concrete organisatie in gesprek. Maar we denken aan bijvoorbeeld een mediabedrijf. Of een modebedrijf dat dan zijn kledingmerken kan showen in de glazen showroom op de begane grond.”

Is het wel verstandig om in de huidige kantorenmarkt nog nieuwe vierkante meters toe te voegen? De makelaar is niet pessimistisch. “Er is veel leegstand, maar hier in Noord is dat minder het geval. We gaan binnenkort een grote campagne starten. Dit gebouw is namelijk écht bijzonder. Niet alleen door de bijzondere milieukwaliteiten, ook omdat het helemaal van glas is. Op de hogere verdiepingen heb je prachtig zicht over het IJ!”

Waarvan akte. Een bijzonder aardigheidje is de bedienbare bouwplaatswebcam. Op de website www.thecurve.nl kun je het gebouw uit alle hoeken bekijken. Maar recht wordt ie nooit.

Bas Kok

Reacties


1 Comments on this post

  1. The Curve……wie bedenkt zo’n naam. Dit strakke gebouw heeft toch geen curves, Neder-engels! Of bedoelen ze de bocht waar dit rare ding ligt. (Ik ben er nog niet over uit of t mooi is.) De naam stoorde mij al van t begin. THE Curve, THE alsof t al een begrip is. Curve……..wordt al snel kurf, als je het uitspreekt op zn Hollands. Niet echt mooi.
    Een ellips is technisch gezien wel een curve, maar die associate maken alleen mensen die boven de tekentafel leven.
    Als ik langs het gebouw fiets, zie ik die The Curve niet echt, wel een glazen driehoek, dat mij doet denken aan een paardenhoef.

    Esta Goossens /

Reacties zijn gesloten.

ilovenoord