Volkstuin in Amsterdam Noord – Blaadjes en zaadjes

Het mag dan de warmste oktober sinds weet ik veel geweest zijn, november is mistig en koud. Op de grond raakt alles bedekt onder een bruine vochtige deken van afgevallen blad. In het spaarse zonlicht roepen de laatste bloemen nog zachtjes om aandacht. Het oranje-groene tapijt van de oostindischekers roept een beeld op van warmere tijden, maar de eerste vorst zal ook die plant binnenkort veranderen in smurrie. De geur van rot en schimmel hangt al in de lucht. Niet mijn meest favoriete moment van het jaar.

oostindische kers wordt straks smurrie

Er valt ook niet veel te doen. De tuin winterklaar maken is een achterhaald begrip. Ons geordend brein houdt van een opgeruimde tuin, maar voor bodem en beestjes is het beter het allemaal te laten liggen. Onverzadigbaar en grondig zullen regenwormen de blaadjes in supercompost veranderen. Ongelooflijk hoeveel opruimcapaciteit die beesten hebben. Zelfs blaadjes op de tegels ontsnappen niet aan hun opruimwoede.

geen blaadje is veilig...

Ik laat de tuin dus aan de tuin over en focus me op een leven na de winter. Hier en daar wat bollen in de grond doen en de laatste zaaden meepikken. Goed taakje voor nu: het strategisch verspreiden van stokroos en schijnpapaverzaad (door heel Noord graag, dank u!).

Volgend jaar overal schijnpapaver?

Laat u inspireren: http://www.ilovenoord.nl/index.php/2010/07/15/waar-staan-deze-stokrozen/

Reacties


ilovenoord