Weemoed en plezier in de Rietwijker

Vrije Woensdagmiddag. We konden bijna niet kiezen. Naar de opening van de Muziekstraat of naar de voorstelling van Lejo in de Rietwijker? Zoon (6) en Dochter (4) kiezen de tweede optie. Kijken naar het beroemde en erg grappige hand – mannetje, onder andere bekend van Sesamstraat.

We komen er wel vaker en het is een kenmerkende plek midden in de Banne tegenover het gezondheidscentrum. Meestal komen er een handvol of wat meer bezoekers. Waaronder kinderen van de plaatselijke naschoolse opvang en creatief ogende ouders met kinderen, die er een beetje verdwaald uitzien in deze wijk. Maar ik kan me vergissen.

Nu geen handvol maar bijna een zaal vol! Gedurende 45 minuten kijken de kinderen vol aandacht en doen mee met de verschillende typetjes die veelal dieren blijken te zijn. Na afloop mag het publiek vragen stellen en het decor bekijken. Zelfs de ogen die het hand – mannetje steeds een andere verschijningsvorm en karakter geven, mogen worden aangeraakt en vastgepakt. Net als je denkt dat een goochelaar toch eigenlijk nooit zijn geheimen prijs geeft, valt het kwartje. Dat hij de kinderen deze bijzondere objecten toevertrouwd, is juist de kracht en een gouden randje aan de voorstelling.

Foto: Martin Alberts Collectie Stadsarchief Amsterdam

Na afloop kopen we een glas chocolademelk voor € 1,00. Ik mijmer weg met de geur van zelf meegebrachte rijstwafels van de kinderen naast ons, op de achtergrond. Vol weemoed denk ik aan het einde van dit theater, over het einde van voorstellingen in deze buurt. Vanwege bezuinigingsmaatregelingen is per 01.01.2012 de subsidie op de programmering van kinder- en jeugdtheater door Stichting Jam stopgezet.

Er zullen belangrijke en onbelangrijke redenen voor zijn. Er zullen mensen zijn die Überhaupt niet weten van het bestaan van dit theater en er zullen teleurgestelde & verdrietige mensen zijn. Ik pleit voor een positieve benadering. Laten we genieten van de laatste zes voorstellingen op woensdagmiddag in theater de Rietwijker. Op woensdag 9, 16, 23 en 30 november en op 7 en 14 december. Zie: www.uitinnoord.nl

Reacties


2 Comments on this post

  1. Het is zeker jammer dat de subsidie voor Stichting Jam wordt stopgezet. Natuurlijk ga ik met mijn kleinkinderen zolang als het kan hier naar een voorstelling toe.

    Ida de Groot /
  2. Als ze nu eens meer contact hadden gezocht voor schoolvoorstellingen of beter de publiciteit opgezocht?
    Geen ambtenarenbeleid gevoerd maar samengewerkt met profs uit de kindertheater wereld? Advies gevraagd aan Jam? Of samenwerking met De Krakeling?

    Selma /

Reacties zijn gesloten.

ilovenoord