De Wolkenfabriek from the inside

In november organiseerde Albemarle twee informatiedagen. Voor bewoners van het Vogeldorp, de Nieuwendammerdijk en de tuinders van Buitenzorg een kans om hun Wolkenfabriek beter te leren kennen…

Het zoemen, piepen en ploffen van Albemarle klinkt 24 uur per dag. Maar wat brouwen ze daar eigenlijk? En waar bestaan die mooie wolken uit? De meeste Noorderlingen kennen de fabriek als Ketjen: producent van zout- en zwavelzuur. Verhalen van giftige dampen en geel neerdalend stof, vullen het collectieve geheugen van  de Vogeldorpers. En nog steeds vinden tuinders van Buitenzorg soms verdacht wit poeder op hun spruitplanten en klinken piepgeluiden en alarmbellen van achter de hoge hekken. Veel vragen over veiligheid en risico’s dus.

Na een warm welkom met koffie en cake, volgt een uitgebreide presentatie. Twee directie leden beginnen met informatie over henzelf. Het management van Albemarle blijkt van hardlopen, golfen en gekke auto´s te houden. Maar ook van hun werk. Albemarle heeft zo´n 500 werknemers, waarvan de meeste er jaren blijven hangen. Helder en vol trots vertellen ze ons over de producten van hun fabriek en wat er allemaal bij komt kijken.

Wolkenfabriek from the inside...

In ieder geval weinig gevaarlijke processen, zo wordt ons verteld. Albemarle in Noord maakt katalysatoren voor de olieindustrie. Zeer belangrijk voor de mondiale brandstofvoorraad (dus toch liever geen foto’s nemen….oeps), maar niet giftig of brandgevaarlijk. Van de lopende band rollen onschuldige korreltjes. Hoofdbestanddeel: kiezel.

Natuurlijk is een 15 meter hoge tank met ammoniak niet iets wat je graag naast je tuin hebt staan, maar het levert geen brandgevaar op en is omgeven door zeer strenge veiligheidsmaatregelen. De interne milieu en veiligheidsnormen zijn zelfs strenger dan die van de overheid. Op de risicokaart van Noord kan iedereen zien dat het grote gevaar niet van Albemarle komt. Onze Wolkenfabriek maakt slechts onschuldige waterdampwolken.

de kleine risico/cirkel van Albemarle..

En dat vreemde stof dan? En die vreemde geuren? De mensen van Albemarle verzekeren ons dat dit niet van hun fabriek komt. Maar mochten we iets verdachts opmerken, dan komen ze het onderzoeken. Een vreemd geluid kan wel. Soms loopt er iets vast en horen omwonenden dit eerder dan Albemarle zelf. Bellen dus als je iets verdachts hoort, ruikt of ziet.

Redelijk gerustgesteld en vol koffie beginnen we aan een rondleiding over het terrein. De oude zwaveltoren van Ketjen staat er nog. Ongebruikt staat hij symbool van de oude vervuilende industrie. Hij kan ook niet zomaar weg worden gehaald, want valken hebben er hun huis in gebouwd.

Onder de toren ligt een onschuldig ogend grasveld. Het blijkt het giftige hart van het oude Ketjen. Hier zijn speciaal opgeleide bacteriën dag en nacht bezig de grond te zuiveren. Dat gaat nog jaren duren, maar een zeldzaam plantje heeft hier reeds een veilige haven gevonden, zo vertelt de directeur mij.

de oude toren van Ketjen..

Tenslotte lopen we langs verweerde loodsen en bordjes vol veiligheidswaarschuwingen naar de productiehallen. We mogen niet naar binnen (vanwege de veiligheid natuurlijk), maar zien wel het eind van de productielijn.  En hier krijgt het gezoem en gepiep, wat ik altijd op mijn tuin hoor, eindelijk een gezicht. Het zijn miljoenen korreltjes die in containers worden gestort. Bzzz, grrr, rattel, stort en plink, deksel erop. En dat 24 uur per dag.

Bij vreemde geuren en geluiden is Albemarle te bereiken via 020/6347000

Reacties


1 Comments on this post

  1. Wat ik me afvraag is wat die luide knallen zijn die je een paar keer per dag hoort in Vogeldorp? Iemand?! Ben erg benieuwd…

    kia /

Reacties zijn gesloten.

ilovenoord