Houdt u ook zo van varkens?

Ik ben een vreselijke varkensliefhebber. En mijn liefde voor varkens lijkt genetisch bepaald, want mijn peuterzoon is ook een varkensfan. Hij is twee, dus als het even kan kom ik aan zijn eisen tegemoet. Volgens mij kennen we nu alle varkens in Noord.

Mijn liefde voor varkens gaat ver. Mijn tienjarige relatiejubileum hebben we gevierd met een romantisch weekend op een varkensboederij in Brabant. En een van mijn leukste vakanties was in Portugal. Een huisje naast een kurkeikplantage, waar Iberische varkentjes (die van die heerlijke ham) rondknorrend hun buikje vol aten aan de kurkeikels.

Zo idyllisch is het in Noord niet. Zeker in de winter is varkens bezoeken en koude en modderige bezigheid. Op de fiets met tegenwind naar de Bokkensprong aan de Heggerankweg. Het chagrijnigste hangbuikzwijn van Noord woont denkelijk daar. Eenzaam ligt hij in zijn hok te denken aan het warme Indonesië waar hij thuis hoort.

Bij de Buiktuin aan het kanaal is het beter. Drie varkens maar liefst: Kitty, Mindy (wie heeft die namen verzonnen?) en Ham (kijk da’s beter), liggen hier zij aan zij in het hooi. Zo nu en dan klinkt tevreden geknor.

de varkens van de Buiktuin..

Favoriet van mijn zoon in Puck op t Dierendok. De kinderboerderij daar is fantastisch. Het wordt schoongehouden door mensen met beperkingen, begeleid door Cordaan. En dat doen ze dus heel erg goed. Puck is een idioot groot roze varken. Hij heeft een prima hok vol stro in de grote stal. Samen met een paard en wat schapen. Tegen de ergste verveling hangt er een boksbal. Als je hem aait zegt ie knor.

Puck is groot en roze...

De gelukkigste varken leven denk ik naast restaurant het Noorderlicht. Vark en Vark. Het zijn er twee van het Iberische soort (juist, die voor de heerlijke ham). Zij hebben het helemaal voor elkaar. Een grote buitenruimte vol modder, een huisje vol warm stro en elke dag kilo’s afval uit de keuken.

lekker keukenafval....

Vark en Vark staat er op hun huisje. Een beetje morbide is het bordje wel. Een zwart kruis hang onheilspellend boven hun namen.

beetje morbide naambordje...

In februari zullen ze verwerkt worden tot karbonaat, paté en worst. Maar niet getreurd; ze hebben een goed leven gehad. En daarna komen er gewoon twee nieuwe. Ik kom zeker dineren in februari, want ik houd vreselijk veel van varkens…

Houd je ook veel van biologische varkens en wil je een keer naar een romantische varkensboerderij (buiten Noord) check: http://www.sengersbroek.nl/

Hoe je heel veel van varkens en wil je er zelf worst kan maken (in Noord) check: http://www.ilpecorino.nl

Reacties


2 Comments on this post

  1. Toch s kijken of je niet eens met m op de Stadshoeve naar Bink en Bommel kunt gaan kijken. Dit zijn 2 Kune Kune’s en zoiets hebben jullie nog nooit meegemaakt! Voor meer info: http://www.stadshoeve.nl

    Mick /
  2. Over varkensnamen gesproken: ooit werkten wij een jaar in een klein berghotel in de Andes, en daar werden ook de varkens met keukenafval vetgemest. Dat afval brachten wij naar de varkenswei in een emmer. Vandaar de naam van het vrolijkste varkentje: Emmervreugd.
    Sinds emmervreugd dromen wij van een eigen varken. Liefst een adoptievarken, zodat je ook nog op vakantie kan.

    Nancy /

Reacties zijn gesloten.

ilovenoord