Museum De Noord veilt 50 unieke kunstwerken

Ik bewaar warme herinneringen aan de ‘keuzewerkmiddagen’ op mijn oude basisschool. Met een groepje kinderen gingen we de hele middag naar een van de ouders om iets bijzonders te leren. Zo maakte ik animatiefilmpjes bij Lieve Prins, draaide ik kroketten bij banketbakker Schulte én bakte ik potten in de atelierwoning van Addy Bloem in het Plan van Gool. Van dat laatste bakte ik zelf niet veel – de beeldende kunstenaar in mij is al overleden bij de conceptie -, maar het als kind vond ik het fascinerend om te zien hoe Addy de prachtigste potten en vazen tevoorschijn toverde uit een homp klei.

Addy Bloem is een van de 45 kunstenaars die zo aardig zijn geweest om een kunstwerk ter beschikking te stellen voor een veiling ten bate van Museum De Noord. Naast een prachtige vaas van Addy veilt het museum zaterdag 10 december een foto van Karel Appel (Nico Koster), vijf pentekeningen van Japanse vrouwenfiguren (Ada Breedveld), een olieverfschilderij van de IJ-oever (Sigrid van Essel), een foto van John Hiatt (Kees Tabak) en tientallen andere bijzondere kunstwerken. De startprijzen variëren van 25 tot 800 euro. Stadsdeeldichter Ibrahim Selman treedt vanaf 17.00 uur op als veilingmeester. Als bezoeker krijg je niet alleen de kans een uniek kunstwerk op de kop te tikken, maar draag je ook bij aan de overlevingskansen van Museum De Noord.

Reacties


2 Comments on this post

 1. Jeroen, wat heb jij een prachtige basisschool gehad? Welke was dat en wanneer?
  Het doet mij herinneren aan mijn basisschool (lagere school heette dat toen, de Potgieterschool, 1946-1952).
  In de 5e en 6e klas hadden we handenarbeid (figuurzagen, timmeren, schilderen). Althans de jongens. De meisjes moesten naar handwerken. Er was er niet een die dat leuk vond: voorboden van een moderne tijd.
  De handenarbeidlessen komen mij van pas als we in januari in het museum gaan opruimen en panelen gaan opbouwen voor de permanente tentoonstellingen “De Waterlandse Zeedijk” en “Duizend jaar wonen in Noord”.
  Als er nog meer handige timmeraars en schilders zijn die mee willen werken: welkom!
  Henk Ras, Museum De Noord, 06 3097 5602.

  Henk Ras /
 2. Beste mensen. Ik ga straks moe en gelukkig slapen.
  De VEILING van vijftig kunstwerken ten behoeve van Museum De Noord is een groot succes geworden. Ruim twee maanden huur hebben we gekregen voor de kunstwerken die zijn geveild door Ibrahim Selman, die zijn
  taak als veilingmeester op voortreffelijke wijze vervulde.
  Het was al hartverwarmend dat vijftig kunstenaars een werk van hun hand gratis voor de veiling ter beschikking stelden. Even mooi was dat zo’n zeventig kunstliefhebbers deze zaterdagavond naar het museum zijn gekomen en hebben geboden op de kunstwerken. Hartelijk dank daarvoor. En die dank geldt ook de vrijwillige medewerkers van het museum die dit alles hebben mogelijk gemaakt, waarbij Frida Badoux de spil van het geheel is geweest. Frida, hartelijk dank.
  Henk Ras, Museum De Noord.

  Henk Ras /

Reacties zijn gesloten.

ilovenoord