Waarom ik nooit meer een kerstboom adopteer

In een vlaag van verstandsverbijstering besloten we vorig jaar een kerstboom te adopteren – een idee dat door de kinderen meteen werd omarmd. In de laatste schoolweek reden we naar Eco-Logisch op het Van Slingelandtplein in West, maar de adoptiebomen bleken die maandag uitverkocht te zijn. Niet getreurd, vrijdag zou er een nieuwe voorraad komen. Ondanks het feit dat het inmiddels flink aan het sneeuwen was, stapten we die vrijdagmiddag rond een uur of drie in de auto. Op de A10 zat er nog wat beweging in de verkeersstroom, maar zodra we van de ring af gingen, stond het meteen muurvast. Amsterdam werd inmiddels geteisterd door een sneeuwstorm van Siberische omvang, die leidde tot een bijna fatale verkeersinfarct.

Na anderhalf uur stilstand nam ik een kloek besluit en stapte uit – onder licht protest van mijn lieftallige echtgenote. Ik ploegde door de metersdikke sneeuwlaag in de Spaarndammerbuurt en het Westerpark met maar één doel voor ogen: de adoptieboom. Alles voor de kinderen, hè. Eén minuut voor sluitingstijd bereikt ik het Van Slingelandtplein waar ik op goed geluk een kerstboom koos uit het adoptiebos in de onverlichte vrachtwagen.Met het in een netje gehulde boompje liep ik vervolgens naar het Haarlemmerplein, waar een chauffeur met engelengeduld mij even later oppikte. Om half acht waren we eindelijk thuis en kon het grote uitpakken beginnen. De kinderen keken toch een beetje sip toen ze zagen wat er uit het netje kwam. Voor veertig euro (plus tien euro statiegeld) bleek ik het aidsweesje onder de kerstbomen te hebben gekocht. Chris – want hij kreeg nog wel een naam – is na de kerst op mysterieuze wijze verdwenen in het bos naast ons huis.

Adoptieboom Chris

Een kerstboom adopteren? Sympatiek idee, dat wel. Maar ik ben dit jaar toch maar gewoon weer in Noord gaan kijken. Hoveniersbedrijf Grigo (Wingerdweg 110) heeft prachtige kerstbomen, vanaf 20 euro. Als je in Noord woont, komen ze de boom ook nog gratis thuisbezorgen.

Reacties


2 Comments on this post

 1. Wij hebben nu voor ’t 4e jaar op rij ’n adoptie-boom. Dit jaar hebben we onze eerste boom “Kees” de vrijheid gegeven om eens bij een ander gezin (met een groter huis) kerst te vieren. Hij werd te groot voor ons Amsterdam-Noord-huisje.
  “Chantal”, een mooi klein boompje met wulpse takjes staat nu in de gang te acclimatiseren.
  De kinderen vragen zich wel af waar Kees nu is en of hij het daar net zo fijn heeft.
  Ik zal Chantal zo even water geven.

  Ps.
  En oh ja, het woordje ‘duur’ in duurzaam heeft niets met geld te maken.

  Peter Smith /
 2. @ jeroen bedankt voor je verhaal

  ik woon dichtbij de wingerdweg dus dat is makkelijke idd, maar wil het liefst de boom weer planten daarna, weet iemand of de kerstboom wees plek bij de noorderparkkamer dit jaar weer open gaat? of hoe dat afliep

  @ peter – waar haal jij die adoptie boom vandaan?

  dank jullie wel,

  Emer

  Emer /

Reacties zijn gesloten.

ilovenoord