Winters Binnen: wereldklassiekjazz van Crescent Double Quartet

Muziekstraatmuzikant Aart van Bergen speelt vrijdag met zijn Crescent Double Quartet tijdens het Winters Binnen-festival. Hieronder licht hij een tipje van de sluier op van de achtergronden van een van de stukken die het dubbele kwartet speelt.

‘Het Crescent Double Quartet is een band die bestaat uit een jazzkwartet en een klassiek strijkkwartet. Deze uitgebreide en bijzondere samenstelling biedt muzikaal ontzettend veel mogelijkheden en is per definitie een cross-over van stijlen. Vorige maand hebben we ons debuutalbum Radio Mundial uitgebracht: een cd met dertien eigen stukken die ieder door een andere plek op de wereld geïnspireerd zijn. Dus naast de ingrediënten jazz en klassieke muziek voegen we daar nog wat niet-westerse invloeden aan toe.’

‘Ik werk vooral nauw samen met de pianist van de band: Kaan Biyikoglu uit Turkije. We hebben ieder de helft van de stukken geschreven voor deze cd. Maar vlak voordat we de studio ingingen kwam ik deze compositie “Sahara” tegen van onze violiste, Anne Bakker. Ik vond het stuk perfect passen in het concept dat wij voor ogen hadden met het album, dus heb haar gevraagd of ik een arrangement mocht maken voor het Crescent Double Quartet.

‘Zoals Anne het had geschreven was het een vrij simpel stuk: een langzame groove in een vorm van 32 maten met daar overheen een enkele melodie. Dit gedeelte heb ik de melodie gearrangeerd voor sopraan saxofoon en viool zodat het een soort duet werd. Ik had ook ergens gezien dat Anne soms zingt terwijl ze viool speelt, dus heb haar ook gevraagd of ze de melodie wilde zingen. Vervolgens heb ik de overige drie strijkers een heel simpel patroontje gegeven dat als een soort loop door het stuk heen loopt. Dit wordt pizzicato gespeeld (getokkeld).’

‘Vervolgens had ik het idee om een heel nieuwe sectie te schrijven voor dit stuk: een snel stuk met veel exotische ritmes; hierbij had ik een feest in de woestijn voor ogen. Dit stuk begint in de video op 3’44”. Na dit gedeelte sluit het arrangement weer af met het rustige gedeelte waar het stuk mee begon 5’55”.’

Reacties


ilovenoord