Het mooiste lied over Amsterdam-Noord

Het mooiste lied over Amsterdam-Noord is wat mij betreft geschreven door Jeroen Zijlstra. Veelzijdig componist en tekstschrijver, trompettist met feilloos linkerbeen. Na zijn verhuizing naar Durgerdam heeft de voormalige Wieringer visser het stadsdeel meteen in zijn hart gesloten, zo blijkt uit de tekst van ‘De pont naar Noord’: De maan betovert het stille IJ/Verlicht de pont naar Noord/De sterren staan er speciaal voor mij/Ik stap verliefd aan boord. Met dit lied moest ik destijds wel mijn bruiloftsfeest in cafĂ© De Pont afsluiten. Net als ‘Durgerdam slaapt’ – in 2002 bekroond met de Annie M.G. Schmidtprijs – krijgt ‘De pont naar Noord’ zeker een eervolle plek op de eerste ilovenoord-cd met liedjes over Amsterdam-Noord.

luister: [wpaudio url="http://www.ilovenoord.nl/wp-content/uploads/2012/01/1-08-De-pont-naar-Noord.mp3" text="De pont naar Noord" dl="0" autoplay="1"]

Op Zijlstra’s nieuwe album ‘Samen in zee’ is Noord misschien niet zo prominent aanwezig, maar dat maakt het album niet minder de moeite waard. Het is een meesterzet van Jeroen geweest om voor de twintig nieuwe tracks de hulp in te roepen van zangeres Lydia van Dam. Hoe goed hun stemmen samen kleuren, hoor je bijvoorbeeld in de duetten ‘Fris en helder’ en ‘Haal mij’ – met subtiel trompetintro. En dan is er ook nog het schitterende eerbetoon ‘Blues voor Ramses’: Wie als Sammy staat te huilen/Kent die stem die zegt/’Ik hou van jou’. Allemaal geschreven en gecomponeerd in Jeroens thuisstudio in Durgerdam. Vanaf februari tourt hij door de Nederlandse theaters, maar ik hoop dat hij ook weer eens in Amsterdam-Noord komt spelen. Al is het alleen maar op het trainingsveld van DRC…

Reacties


ilovenoord