Krijgt noord een TYATER?

Noord heeft verschillende leuke podia – ondermeer Zonnehuis, M-Lab, Buiksloterkerk, Tolhuistuin – maar mist een écht theater. Om over een heuse ‘schouwburg’ maar te zwijgen. Maar als die komt, waar moet die eigenlijk verrijzen?

Terwijl andere stadswijken als Zuidoost, Osdorp en Amstelveen grote zalen en zelfs schouwburgen hebben, blijft het in Noord wachten op Godot. Een echt theater in Noord, de bestuurders spreken er al meer dan vijftien jaar over. Steevast wijzen de plannenmakers het Buikslotermeerplein – pardon: Centrum Amsterdam Noord – aan als de plek. Maar hoe logisch is die locatie eigenlijk? Natuurlijk, het Centrum Amsterdam Noord staat als winkelhart buiten kijf. Die nieuwe bibliotheek moet er zeker ook komen. Maar moet het tevens het uitgaanscentrum worden? Willen mensen naar een winkelcentrum om zich in cultuur onder te dompelen? Willen aansprekende artiesten optreden op het Buikslotermeerplein? Kan dat theater daar de concurrentie aan met de vele theaters in de stad? Zullen er behalve Noorderlingen ook mensen van buiten Noord op afkomen?

Ik vrees het ergste. Ik voorzie een programmering die weinig tot de verbeelding spreekt. Zeg eerlijk: als een toneelgezelschap of een aanstormend cabaret-talent moet kiezen tussen de kleinere theaters in het centrum,  of het gloednieuwe theater in Centrum Amsterdam Noord, wat zal dan de keuze zijn?

En dat terwijl Noord dé ideale locatie heeft om een nieuw aansprekend theater neer te zetten. Aan het IJ natuurlijk. Want dat begint de culturele kransslagader van Amsterdam te worden. Mensen uit alle delen van Amsterdam willen uitgaan aan het IJ.  Muziekgebouw aan het IJ, BIM-huis, Eyefilm, Tolhuistuin: dat noem je organische cultuurontwikkeling. Er ontbreekt alleen nog een… groot theater.

TYATER

Ik denk dat het stadsdeel geen dure cultuuradviseur hoeft in te huren om te concluderen dat een theater aan de noordelijke IJ-oever meer publiek gaat trekken dan aan het Buikslotermeerplein. Daarom moeten de plannen van tien, vijftien jaar geleden maar eens aangepast worden aan de recente ontwikkelingen. Het mag bovendien wel wat ambitieuzer. De schouwburg van Noord moet niet gaan concurreren met die van Amstelveen of Osdorp, maar met de kleine zaal van de Stadsschouwburg, de Nieuwe de la Mar en de Kleine Komedie. Welke artiest wil nou niet voor tout Amsterdam in een mooi theater aan het IJ de planken op?

Als plek voor dat ‘Tyater’ denk ik aan de Buiksloterham, nabij het Distelwegveer. Of anders op de kop van de Sixhaven waar de metrowerkzaamheden bijna klaar zijn. De illustratie boven dit stukje dient ter inspiratie, het is ontleend aan het nieuwe cultuurpark in Valencia. Er hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan. Wil de nieuwe Joop van den Ende zich melden?

Bas Kok

Reacties


7 Comments on this post

 1. Of aan de Oost kant. Bij de Overkant of Mlab en Goudfazant.. en dan eindelijk een goede pontverbinding naar het oosten!

  Marcia /
 2. Je verwoord wat ik al vaker heb gedacht! En dit ontwerp wat jij ter inspiratie toont, zou juist uitermate geschikt zijn! En dan hoofd stadsdeel Noord echt niet in zijn eentje op te draaien voor kosten, voor het centrum (en iedereen die met OV naar de stad komt) is dat ook ideaal en mooi om te zien zo aan/in het IJ, wat een uitstraling kan de stad hiermee erbij krijgen zeg!!
  Ik zeg, heren en dames cultuuradviseurs en bestuursmakers, kom in actie!

  Marit /
 3. Prachtige plek, aan het IJ.
  Maar moet daar een theater komen?
  Wat er vooral moet gebeuren om een theater in Noord te krijgen, is dat een theater uit het centrum wil verhuizen. Er moet namelijk ook iets gebeuren in zo’n nieuw noords theater. Is er gebrek aan stoelen in de stad? Moet er extra geprogrammeerd worden in Amsterdam? Ik dacht het niet. De theaters hebben het nu al moeilijk genoeg om de zalen vol te krijgen.
  Dus eerst een bom op …
  Dan nieuwbouw aan het IJ
  (en vergeet niet dat er 40% bezuinigd gaat worden op theater; er komt eerder leegstand, dan behoefte aan extra zalen)

  Nancy Wiltink /
 4. Bas! Normaal totaal met je eens, maar zou het niet fijn zijn als we wat minder gesubsidieerde economische activiteiten in Noord hebben? Die zijn levensvatbaarder en onafhankelijker van politieke onkunde. Ik zie liever de ontwikkeling van jachthavens met horeca à la de zuid Franse kust of Durgerdam met gemengde functies zodat er veel werkgelegenheid voor de veelal lager opgeleide Noordse jeugd van komt.

  We moeten eens stoppen met elitair denken en als we zo links zijn echt voor de samenleving zorgen. Niet met nog meer kunst maar met werk voor de normale Nederlander.

  Chris /
 5. In deze slechte tijden voor alle theaters is het vreemd hier je gedachtes over te laten gaan. Maar als je dat toch doet-kunst is net zo noodzakelijk als goede economische kansen- dan NSDM-terrein, de scheepshelling ligt er klaar voor. Met waterbak of schaatsbaan voor spectaculaire producties, weinig kosten en aan het IJ!

  Selma /
 6. Beste Chris en Selma,
  Ik snap jullie reacties, maar in slechte economische tijden moet je niet stoppen met plannen maken. Bovendien heeft de deelraad nog altijd de ambitie een nieuw theater in Noord neer te zetten. En dan is het dus belangrijk dat dat theater op de meest levensvatbare plek komt. Zodat je een private investeerder (wil John de Mol niet eens Joop van den Ende naar de kroon steken?) makkelijker kunt interesseren. Hoeft er ook niet veel gemeenschapsgeld in. Zo’n theater is trouwens ook een mooie werkervaringsplek voor jongeren uit Noord. Dat bewijst het Zonnehuis al op kleine schaal (vroeger met Frank Sanders, nu met Peter Faber).

  bas kok /
 7. ’t Lijkt me dat vrij eenvoudig de Stork hal (“De Overkant”) verbouwd kan worden tot theater.

  herreb /

Reacties zijn gesloten.

ilovenoord