Noord’s voorlopige verlanglijstje voor 2012

Kennelijk een goed idee: geef de ilovenoord-bezoeker de gelegenheid aan te geven wat ze in 2012 nou echt verbeterd willen zien in Amsterdam Noord. Op de site zelf, maar ook op Facebook en Twitter stroomden tientallen reacties binnen. Van puur mopperend (“minder blaffende honden”) tot visionair. Hieronder een korte samenvatting.

Allereerst maar dé ergernis van de ilovenoord-fan: het vuil. Ilovenoord-fans is het zwerfvuil een doorn in het oog. Of het nou komt door het grofvuil, de reclameblaadjes op straat of achteloos gedrag: men wil écht dat er weer wordt schoongemaakt. Een signaal dat wij bij ilovenoord –ook voor onze rondvraag- dermate vaak ontvangen dat de deelraad dit niet kan en mag negeren. Dames en heren politici: doe er wat aan en kijk even verder dan de Nieuwendammerdijk!

Een andere ergernis is de manier waarop omgesprongen wordt met het erfgoed. Fijn dat lantarenpalen vervangen worden, maar waarom lelijke moderne exemplaren ter vervanging van de Ritter lantarenpalen? Niet meer doen dus! Ook de afsluiting van het Centraal Station aan de achterkant is een paar keer genoemd: toch onhandig om helemaal om te moeten lopen als je naar huis wilt…

Maar leuker dan ergernissen zijn wensen. En die zijn er zo talrijk dat men op het stadsdeel alleen nog maar in kansen mag denken. Want jee, wat zijn we er in Noord klaar voor!

We willen meer pinautomaten (banken, lezen jullie mee?) en vooral meer horeca. En dan niet in één of ander winkelcentrum, maar in onze eigen buurt. Groot is de wens aan meer diversiteit: van biologische bakkers met zuurdesembrood tot de afhaal-Indonees met lekkere lemper, de bruine kroeg tot de hippe Coffee Company. Vanaf het Zonneplein bereikten ons zelfs noodkreten: in plaats van etalages met kunst heeft men er liever levensvatbare winkels. Ook bewoners van het Mosveld zouden dit graag zien: levendigheid door een diversiteit aan winkelaanbod.

Een echt visionair idee bereikte ons via Twitter. Noorderling Joost van der Wegen zegt het kort en bondig: zet het Noord Hollands Koffiehuis, nu nog verloederend bij het Centraal Station, op de Buiksloterdijk. Wat ons betreft een schitterend monument voor Noord, dat toeristisch ook prachtige kansen biedt. Om een bekende voetbalcommentator te citeren: “wij zeggen: doen!”. Een ander gaf aan zo graag langs het IJ te willen kunnen wandelen: één route langs het IJ met bruggetjes zodat je niet meer om hoeft.

En tot slot: echt blij van deze rondvraag wordt het nieuwe EYE filmmuseum. Die kunnen in hun vuistjes knijpen. Ontzettend vaak werd een eigen bioscoop genoemd. Sterker nog: Noord SCHEEUWT om een bioscoop.

Het zette ons wel aan het denken. Een focus op voorzieningen lokaal, en niet zozeer in winkelcentra. Onze fans geven duidelijk aan een levendiger Noord in eigen buurt te willen hebben. En dan niet een gesubsidieerde levendigheid van kunstenaars maar van levensvatbare ondernemingen. Is dit wel het beleid dat het stadsdeel voert? En als we die levendigheid lokaal willen krijgen, wat zijn daar dan de goede voorwaarden voor?

Kortom: de discussie houdt niet op, en we scherpen hem aan. U bent aan het woord in ronde twee van deze rondvraag: hoe bereiken we een Amsterdam Noord met een winkel-, horeca- en dienstenaanbod op buurtniveau? We horen het graag!

Reacties


6 Comments on this post

 1. Nog een aanvulling: inbraak is ook een probleem, zowel in woningen als bijvoorbeeld op het Stork-terrein.

  Wim de Jong /
 2. Meer prullenbakken op de goede plek aub. Waarom staat er naast het bankje bij de Dirk bv geen prullenbak? .. en legen natuurlijk. En op het Buikslotermeerplein is er als er geen markt is op dat veld nul-komma-nul prullenbak te vinden.

  luc /
 3. Sowieso een betere schoonmaak van het parkeerterrein bij het Buikslotermeerplein. Dan waait al dat vuil van de markt minder de buurt in…

  Chris /
 4. Nieuwe ondernemers? Een kreet naar mijn hart! Er komen in de Van der Pekstraat weer een aantal panden vrij. Soms omdat beginnende ondernemers helaas niet de winst halen waar ze op hoopten. Als er leuke (creatief, ambachtelijke speciaalzaken hebben de voorkeur) ondernemers zijn die een mooi pand zoeken (120 m2, 2 panden), stuur me een email en ik kan je meer vertellen over de voorwaarden, de huur en de staat van de panden en de subsidiemogelijkheden.

  groetjes, Suzanne Roos (winkelstraatmanager Van der Pekbuurt)
  s.roos@noord.amsterdam.nl

  Suzanne Roos /
 5. Amsterdam Noord heeft behoefte aan winkels in de wijken. De Noord-Amsterdammer moet natuuurlijk goed eten en drinken kopen, kleding, schoenen, moet wel eens naar de fietsenmaker, een copyshop, kapper, postkantoor, boekwinkel… Voor leuke creative ambachtelijke winkels zou ik aanbevelen het Openluchtmuseum te bezoeken.

  larissa /
 6. Hoop al geruime tijd op leuke horeca, een goede traiteur, meer nietjes voor de fietsen, meer prullenbakken.
  Ook meer bloembakken!
  En meer bomen langs de weg na de IJtunnel.
  Een goede bakker idd!
  Wat ook leuk zou zijn; een goede wijnboer.

  Ilja /

Reacties zijn gesloten.

ilovenoord