Voor écht de laatst keer: het zwerfvuil. Filmpje.

In de redactie van ilovenoord hebben we er heftige discussies over: moet je ook negatieve stukken over Noord plaatsen? Het denken varieert tussen: “het is al zo negatief in de wereld” tot: “liefde voor Noord kan je op verschillende manieren uiten”. Deze auteur zit in het laatste kamp. Vandaar –geheel op persoonlijke titel- een mopperstuk. Want:

Het is weer winter in Noord. Sowieso is het straatbeeld bij het ontbreken van groen dan wat betonnig. Maar ook kan het groen een structureel probleem dat al lang onder de oppervlak ligt te rotten niet meer verdoezelen: het zwerfvuil.

Het stadsdeel heeft bij de eerste bezuinigingsrondes besloten dat grafiti bestrijding en zwerfvuil geen prioriteit in het beleid meer zijn. Op zich logisch want liever ontwikkel je beleid voor wat het stadsdeel kansarme groepen noemt: jongeren, allochtonen, armen, arme bejaarden etc. Toch kun je je afvragen of het en goed besluit is geweest.

Om voor een levensvatbaar Noord te zorgen met een stevige lokale economie heb je nieuwe mensen nodig met vertrouwen in Noord. Dat zijn ondernemers die er zich willen vestigen, maar ook de midden en hogere inkomensgroepen. Deze mensen geven per huishouden zoveel meer uit dan een ‘normaal gezin’ dat je maar een paar van die gezinnen nodig hebt om voor extra banen en dus brood op de plank in Noord te zorgen. Eigenlijk is op die manier het aantrekken van nieuwe bewoners het ultieme jongeren en minderhedenbeleid. Want alle onderzoeken laten zien dat arbeidsparticipatie de beste manier is om sociaal en cultureel te integreren.

Welnu. Met een schone Nieuwendammerdijk alleen redden we het niet. Leuk voor de politici die er wonen, maar de gemiddelde nieuwe Noorderling kan een woning daar niet betalen, en zal dus moeten kiezen voor een gewone woning in wat ik dan maar even een “zwerfvuilbuurt” noem.

En dat schrikt af. De meeste buurten in Noord hebben een veel te laag aanbod aan voorzieningen, zijn eenzijdig in bevolkingsopbouw en wat toch veel mensen elke keer weer opvalt: het zwerfvuil. Als er één fenomeen is dat bijdraagt aan een gevoel van vervreemding in de samenleving dan is het wel zwerfvuil. Letterlijk het in de troep zitten van anderen.

En laten ondernemers en middenklassers daar nou net geen zin in hebben. En geef ze eens ongelijk. Vandaar mijn oproep aan het stadsdeel: ruim nou eens die troep op ne investeer in een stevige lokale economie.

Reacties


3 Comments on this post

 1. Ik woon in een prachtig mooi straatje in de Vogelbuurt, waar vanaf maandag 16 jan. grofvuil ligt, hebben ze “vergeten” op te halen, donderdag melding van gemaakt en vrijdag opgebeld. Ik kreeg de mededeling dat ze het die dag zouden komen ophalen, het is nu maandag 23 januari en het ligt er nog steeds, maar inmiddels wel verwaaid door de straat, het ziet er op zijn zachts gezegd, armoedig uit.!

  Kip /
 2. Alter Fritz, je hebt gelijk het is geen fraai gezicht. Maar zwerfvuil komt wel ergens vandaan en het zijn niet de zwervers die het achterlaten. Wij de eigen bewoners zijn zo laks om het goed op te ruimen, of weg te gooien. Al die blikjes, daar zou statiegeld op moeten komen, vele kleintjes maken toch weer een euro of meer.

  Ik rijd regelmatig van het IJplein richting Buikslotermeerplein via de fietsroute langs de Adelaarsweg en de oostelijke kant van het Noorderpark. De eerste openbare prullenbak die ik tegenkom is ter hoogte van de Sixhavenweg, meestal heb ik dan Al Ponte’s koffie nog niet op, de eerst volgende… ter hoogte van het Stadsdeelkantoor op een onbereikbare plaats bij de zitjes op het grasveld. Dus ik gooi het bekertje thuis wel weg.

  Meer afvalbakken langs de diverse fietsroutes zou geen verkeerd idee zijn.

  Peter /
 3. Meer vuilnisbakken en ambtenaren om ze te legen? Klinkt als meer wegen om het file probleem op te lossen. Volgens mij ligt het vooral aan de inwoners van Noord zelf. Waarom moet elk schoolgaand kind drie voorverpakte ‘tussendoortjes’ mee en staan alle kantines vol met automaten met rotzooi? En vooral… waarom eindigt dit allemaal op straat? Ik vraag me af of het stadsdeel al die rotzooi bij de scholen moet opruimen.. laat de scholen (en dus de kinderen en ouders) daar maar voor opdraaien cq extra voor betalen. Goed voorbeeld is het Bredero die een stukje Vliegenbos heeft geadopteerd… Trouwens, zaterdag is vliegenbos schoonmaakactie.. help mee!

  marcia /

Reacties zijn gesloten.

ilovenoord