Wat is de lievelingsfilm van Amsterdam Noord?

Bij het nieuwe filmmuseum dat in april haar deuren opent zitten ze er om te springen: WAT wil de Noorderling nou zien in het filmmuseum? En dan bedoelen we niet per se films met Amsterdam Noord er in. Maar vooral: aan welke films hebben inwoners van Amsterdam Noord nou een goede herinnering? En dan willen ze bij EYE niet alleen de film weten, maar ook uw herinnering!

Is het de romantiek van Roman Holiday met Audrey Hepburn? De nostalgie van Easy Rider? De drama van Westside Story of het tuttige naakt in Turks Fruit? Of was u heimelijk verliefd op Marilyn Monroe in Billy Wilder’s Some Like it Hot?

Laat het ons weten, want EYE leest mee en wie weet… wordt je film wel vertoond!

Reacties


13 Comments on this post

 1. De mijne is dus Some Like it Hot van Billy Wilder, maar dat zagen jullie al aan de afbeelding denk ik? 😉

  Chris /
 2. De Noorderlingen van Alex van Warmerdam natuurlijk.

  Wim de Jong /
 3. zo’n futuristisch gebouw vraagt om Startrek, Buck Rogers, Alien, Star Wars, zowieso SF in het algemeen!

  luc /
 4. De Italiaanse cinema!
  Brutti, sporcchi e cattivi
  La famiglia
  Stanno tutti bene
  Maccaroni
  La meglio gioventu

  Bas Kok /
 5. Een mooie film (die wel over Noord gaat) is de telefilm ‘Langer Licht’.

  Janicke /
 6. Black cat, White cat, totaal absurde komische film, merendeel speelt zich aan de waterkant af, past wel bij Noord

  Kip Tok /
 7. Aziatische horror gaat er altijd goed in. Werk van Koji Suzuki (The Ring, Dark Water) heeft vaak water in het thema 🙂

  Sybren Stüvel /
 8. Gilda met Rita Hayworth, China Town van Polanski, een Alien en Star Wars marathon, La Strada van Fellini, Eternal sunshine of the spotless mind (eigenlijk alles van CHarlie Kaufman), over de top met Kill Bill I en II, alle films van de Coen broers en Tim Burtons Edward Sissorhands. Hmm kan niet kiezen..

  marcia /
 9. Interessante vraagstelling. Wat wil Noord van het EYE instituut? Waarom vragen ze dat zelf niet?
  Nou niet meteen je eigen favoriete films opsommen. Nadenken over de bevolkingsgroepen en hun filmwensen.
  Ik ben ook geen expert, maar vanaf dat ik zitten kon heb ik in bioscoopstoelen gezeten. Dat is dus 70 jaar.
  Voordat ik over Noord begin, ik denk dat het EYE instituut het vooral van de uit het Vondelpark verdreven filmofielen moet hebben. EYE richt je daar voor 90% op. De echte liefhebbers uit Noord komen dan ook wel.
  Wat wil Noord? Ruwweg twee groepen potentiële kijkers. De ene de mensen die door de televisie in de jaren tachtig uit de buurtbioscopen zijn verdreven en hun nazaten, natuurlijk. Reserveer een zaal voor het buurtbioscoopwerk. Elke week een andere film die in de premieretheaters is uitgedraaid. Tracteer vaste bezoekers op een ijsje of zo. De andere groep wordt gevormd door de Nieuwe Nederlanders, mensen die van elders komen en hun moedertaal missen. Draai bijvoorbeeld (ik weet daar weinig van) films uit India en Egypte.
  En zelf zou ik een overzicht van de geschiedenis van de film willen zien. Daar heb ik eens in de veertien dagen een dagdeel voor over. “Een ruime eeuw film”, zou de titel kunnen zijn.
  Wie dan nog niet verzadigd is, kan natuurlijk altijd naar Museum De Noord komen, eens in de maand een boeiende film, maaltijd en tentoonstelling.
  EYE heel veel succes in Noord!

  Henk Ras /
 10. clint eastwood

  bram /
 11. “A Propos de Nice” van Jean Vigo! Heb daar een direct-aan-het-Filmmuseum gelinkte, en min of meer levensbepalende herinnering aan. Sinds begin jaren tachtig. (En nee, het gaat niet over vrijen op de achterste rij o.i.d.)
  Het EYE mag me eventueel mailen voor het hele verhaaltje. Om de spanning er in te houden. 🙂

  Nog los van de schitterende vorm, filmhistorische betekenis en die herinnering, zou “A Propos de Nice” ook thematisch – natuur vs. cultuur, arm vs. rijk – een mooie keuze kunnen zijn.

  Martin /
 12. Breakfast at tiffany’s en Funny girl PLEASE

  Dinaa /
 13. les enfants du paradis – allés van jacques tati – allés met jean gabin erin –
  alles met en van clint eastwood – alles van broers coen – ik hou op ik kan nog wel even doorgaan, maar de eerstgenoemde is nummer 1.

  lia kwint /

Reacties zijn gesloten.

ilovenoord