Beste Draka-directie,

Vanaf deze plaats richt ik graag eens het woord tot u. In de eerste plaats om u, met twee jaar vertraging, te feliciteren met uw honderdjarig bestaan. De Hollandsche Draad- en Kabelfabrieken zijn zo ongeveer het oudste Noordamsterdamse bedrijf. Iets waar Noord trots op mag zijn. Het Koninklijk jubileum is veel te geruisloos voorbijgegaan!

Laatst vroeg ik me opeens af: hoe trots zijn jullie nog op Noord? De eerste twijfel sloeg al eind jaren negentig toe, toen jullie je hoofdkantoor naar de Zuid-as verplaatsten. Terwijl andere multinationals de IJ-oever ontdekten, koos u voor de Boelelaan. Vooral jammer omdat de locatie aan het IJ daarmee een pure productielocatie werd. Representativiteit doet er dan minder toe.

Gesloten industriewand

En uw terrein is al niet het allerfraaiste, moet ik helaas bekennen – als het u niet ontrieft. Als frequent bezoeker van Java-eiland doen mijn ogen altijd pijn als ik naar de grauwe Draka-gebouwen kijk. Uiteraard is uw terrein niet vrij toegankelijk. Maar zelfs voor uw medewerkers is het IJ nauwelijks bereikbaar. Hoezo toplocatie? Deze vesting van golfplaat zou in het Ruhrgebied niet misstaan (Ik durf het bijna niet te zeggen, maar op Java-eiland schijnen ze uw fabriek Draak-A te noemen.) De loodsen staan met hun rug maximaal van het IJ afgekeerd. Eventuele raampjes met zicht op het IJ zijn geblindeerd. Op het smalle reepje kade loopt nooit iemand. Er moeten medewerkers zijn die niet weten dat de fabriek aan het IJ grenst.

Beste Draka-directie, dat kan toch de bedoeling niet zijn?  Onze ‘burgemeester’ Rob Post maakte er in zijn nieuwjaarstoespraak gewag van – de ‘gesloten industriewand maakt plaats voor een toegankelijke oever voor alle bewoners van noord’. Ja, decennialang is die industriewand de Berlijnse muur van Noord geweest. Maar de muur is gevallen nu. Een van uw sterke punten: altijd weten in te spelen op de steeds veranderende omgeving. Daarom past uw draad en kabel nog onverminderd in de stopcontacten van nu. Maar er is één omgeving waar u niet sensitief bent voor het inspelen op veranderingen. Juist… Sinds 1910 is de omgeving van het IJ nogal veranderd, zeker de laatste tien jaar ging het hard. Uw terrein blijft een ongenaakbaar stuk muur.

Kunstwerk of hoofdkantoor

Maar het kan anders! Noord en Draka, we moeten de banden – of moet ik schrijven: kabels – weer aantrekken. Te beginnen met een houten boardwalk langs het IJ voor inwoners van Noord – gewoon als cadeau omdat u meer dan honderdentwee jaar in Noord zit. Met een jaaromzet van 2 miljard euro moet er iets mogelijk zijn. Verder zou een kleurrijk kunstwerk de boel aardig opknappen. Ter inspiratie heb ik een schetsontwerpje met kabel-spoelen gemaakt. Kingsize-formaat uiteraard! U kunt het ook omwerken naar een ontwerp voor een nieuw hoofdkantoor. Het zal een eyecatcher aan het IJ worden!

Met hartelijke groet,

Bas Kok

p.s. Blijft u wel opletten dat die blauwe neonletters op de kantoorgevel het allemaal doen, dat is een extra opletpuntje voor een bedrijf dat zelfs op booreilanden het licht doet branden.

Reacties


3 Comments on this post

 1. Maar ook even een aardige noot: Ik belde ze laatst op omdat ik kabelhaspel wilde hebben om als salontafel te dienen. ik werd hartelijk ontvangen, ik mocht er een naar mijn goedkeuring uitzoeken en deze werd met de heftruck uit de stapel gevist en voor de achterklep van mijn auto gezet. Hulde! Ik ben weer helemaal hip dankzij Draka, met mijn salontafel ‘made in Noord’.

  Jorrit /
 2. Duidelijk te merken dat Draka qua mentaliteit nog van de oude stempel is die de industrie aan het water wilde hebben, zonder oog te hebben voor de allure van het werken aan het water. Het Centraal station is daar ook een lichtend voorbeeld van, al wordt het wel lastig om daar verandering in aan te brengen.

  Maar ik dwaal enigszins af, want god zij dank wordt er nu van alles en nog wat wat aan gedaan om die IJ-oevers weer aanlokkelijk te maken. Wordt inderdaad de hoogste tijd dat Draka met die trend meegaat, want hoe langer ze ermee wachten, des te pijnlijker wordt het dat ze die muur blijven aanhouden.

  Realist /
 3. Ik vind Draka juist schitterend zo aan het water. Geen truttige KNSM-gedoe met immitatie grachtenwanden, gewoon rechttoe rechtaan what-you-see-is-what-you-get.

  Moet er niet aan denken als architecten weer voor ons “het klootjesvolk” gaan bedenken wat we leuk vinden, om ons vervolgens in semi-blokkendozen te proppen.

  Laat Draka nog maar lekker lang blijven tot we wat meer smaak hebben in de ruimtelijke ordening.

  Chris /

Reacties zijn gesloten.

ilovenoord