De Narcissenweg bestaat niet echt in Noord

De Narcissenweg bestaat niet echt in Noord. Maar het wordt wel hoog tijd om de Kamperfoelieweg om te dopen.

Een winterwonder

Op een miezerige januarimiddag fietste ik daar, en zag tot mijn stomme verbazing gele narcissen bloeien. Narcissen in januari, de winter moest toen nog beginnen. Ik stond voor de deur van de kerk en hoorde in mijn hoofd dat oude kerstliedje, dat je zo slepend hoort te zingen: ‘Er is een roos ontloken, in ’t midden (pauze) van de (pauzen) nacht.’

Narcissen in Januari

Toegegeven: ze stonden er meteen al wat slungelig bij. Maar ze bloeiden echt. Géén kunstenaar die ons bij de neus wil nemen, om ons te verwarren, maar de natuur zelf in een wonderlijk spel met de afdeling groenvoorziening. Midden in de winternacht.

IJsbloemen

Sneeuw erover. Ik vroeg me af of dat de redding, of juist de ondergang zou worden. Bezorgd fietste ik weer langs, stukjes geel lieten zich nog altijd zien. Toen werd het echt winter. Schaatsen en chocomel in de fietstas. De narcissen lieten de kopjes hangen. Ik sprak ze moed in, alsof het schaatsende kinderen waren: ‘Kop op! Volhouden.’ Ik was benieuwd hoeveel karakter ze zouden tonen. Buigen voor de vorst is één ding. Sterven door onderkoeling iets heel anders. Alhoewel het een fijne dood schijnt te zijn. Elf graden onder nul, en maar bloeien. Zolang er kleur is, is er hoop.

Hoop doet leven

Na de Dooi

De laatste keer dat ik langsfietste was na de dooi. Plat zijn ze. Nog altijd geel, maar ik geloof niet dat er nog veel leven in zit. Sommige bladeren zijn al papperig bruin. Veel waardering voor hun groeikracht is er ook niet in de buurt. Op verschillende plekken liggen er verse hondedrollen tussen de uitgebluste narcissen.

Hoop doet Leven

Wacht eens… hondendrollen. Zou dat juist niet een geniale vondst zijn van een medestander? Ik zal toch niet de enige bewonderaar zijn?  Misschien werkt de hele buurt er wel aan mee. Aan de actie ‘red de narcissen van de ondergang’ Mest op de narcissen, zodat ze zich klaar kunnen maken voor een volgend jaar. Kom, we laten allemaal onze hond uit aan de Narcissenweg. Want zo noem ik de Kamperfoelieweg voortaan. Ter nagedachtenis.

Reacties


1 Comments on this post

  1. smetvrees!!

    bram de waard /

Reacties zijn gesloten.

ilovenoord