Het bijna perfecte recept op de Distelweg

Men neme:
2 gigantische problemen
1 oplossing, waarmee beide problemen aangepakt hadden kunnen worden.
Plaats de oplossing in Noord.

De problemen hadden we al, de oplossing nog niet. Gelukkig bestaan er nog genieën als Philip Van Traa, mede- eigenaar van ‘de Groenten uit Amsterdam’.

Probleem # 1: Fysieke afstand tot ons voedsel

Met de huidige landbouwmethoden is het onmogelijk om alle monden in de wereld te voeden. Bovendien groeit de wereldbevolking nog steeds. Ook de fysieke afstand tot ons voedsel is een groot probleem: de gemiddelde Nederlandse maaltijd heeft 30.000 kilometer afgelegd. En we weten niet eens waar, en laat staan hoe het geproduceerd wordt.

Probleem # 2: Kantorenleegstand

(Van een ander kaliber, maar ook niet mis)
De Kantorenleegstand. In Nederland kennen we 7 miljoen vierkante meter leegstaande kantoren. Amsterdam is goed voor 1,4 miljoen m2. Ondanks de nijpende behoefte aan huisvesting en kantoorruimte voor kleine bedrijfjes worden de panden niet vrijgegeven, met als resultaat grote verspilling en ernstige verloedering van de buurt.

Philip van Traa vond de oplossing: hij plaatst stadskwekerijen in lege kantoorpanden. En jawel, in Noord. Hear hear!

Van Traa en Greenmetropole overtuigden met het volledige recept zelfs de 50 krakers op de Distelweg 113 om binnen een, twee weken het pand in kwestie te verlaten. ‘Tegen zo’n mooi doel valt niet te kraken’ was hun reactie. Of het helemaal zo is gegaan weten we natuurlijk niet, maar het maakt het verhaal er natuurlijk niet minder om.

Distelweg 133 in 2010 … met heel andere plannen en ambities …

Op het industrieterrein Buiksloterham in Noord zit Distelweg 113. En dat is een bijzonder gebouw. Het voormalige gasfabriekje is namelijk sinds 3 jaar gekraakt. Sindsdien zijn er verschillende evenementen georganiseerd: modeshows, kunstexpositites, optredens et cetera. Daarmee is de Distelweg een officieuze broedplaats voor veel kunstenaars in Noord.

Wat we kunnen verwachten van deze nieuwe bestemming op de Distelweg, het voormalig terrein van een lachgasfabriek?

Urban Farming Expo en een restaurant.

urban farming expo

Houd je vast. Een urban farming expo, met vergeten groente in de buitentuin, groene gevels, een led groente kwekerij, plantenbakken gevuld met groente en kruiden en spannende experimenten met het omzetten van groenteafval in biomassa.

en alles onder LED licht van Philips natuurlijk

De Groenten uit Amsterdam wordt vergezeld van een scala aan andere jonge duurzame bedrijfjes die gezamenlijk een groene hub aan het IJ gaan vormen.
Er komt een restaurantje waar je op het terras kunt genieten van een fantastisch uitzicht over het IJ. De krakend verse groenten die je daarbij verorberd werden een paar minuten geleden nog voor je eigen ogen geoogst.

Imperfectie, …. we missen 113  …

En toch proef ik een kleine imperfectie. O ja! Terwijl de Buiksloterham een gebied is barstens vol leegstand moest toch juist deze plek, die al een herbestemming had gevonden, op de schop. Op het terrein werden voorheen rare maar memorabele (after-) parties en exposities gehouden. Voor de 50 bewoners is er geen herbestemming in Noord. Jammer…  Maar de plek wordt nu misschien wel wat toegankelijker: de laatste tijd was het ook wel erg stilletjes op de Distelweg. Ik ben positief gestemd. Over die imperfectie hoop ik me heen te kunnen zetten bij het proeven van de eerste spruitgroenten en raketsla van Noordse kweekbodem.

Als het een beetje mee zit kan dat al in april dit jaar, wanneer de eerste oogst een feit moet zijn!

.. maar had ook zo kunnen uitzien natuurlijk:

Vertical-Metropolitan Farming - via degroentenuitamsterdam.nl

Reacties


ilovenoord