Stadsherstel draait het Zonnehuis de duimschroeven aan, sluiting dreigt!

We dachten dat het een hoax was, maar het is echt waar. Geruchten op twiter blijken waarheid te zijn: Het Zonnehuis dreigt te moeten sluiten. Stadsherstel verhoogt de huur dit jaar zodanig, dat ook dit pareltje (Weet u nog? > klik anders hier even) van Noord, het water aan de lippen staat.

We bellen met Henk Berbers. Een kort gesprek vanuit de auto is genoeg. Al dik 33 jaar zit Henk op het Zonneplein. Eigenhandig begon hij in de vroege jaren tachtig met twee zaaltjes en loodste via de markt op het pleintje de mensen het Zonnehuis binnen. Zijn dochter runt nu de bijbehorende lunchroom. Probleem van Henk is (weer) de huur. De wel eerder aangekondigde verhoging van de huurprijs is dusdanig exorbitant, dat geen enkele ondernemer op dit toch al zeer noodlijdende plein, dat door alle gesubsidieerde initiatieven en woningcorporatie-steun, toch maar steeds niet van de grond komt, dit zowieso kan ophoesten.

Nou, wat nu? Dit ook maar dicht dan? Waar kunnen de bezoekers van Peter Faber en zijn kornuiten nu dan een hapje en drankje gaan doen? Een kroketje onder de poort dan maar ….

Mogen we nog even mijmeren ….

Het Zonnehuis (foto Wilma van den Akker)

Het Zonnehuis is een prachtige monumentale locatie gebouwd naar Amsterdamse Schoolstijl. In 1932 opende het zijn deuren, oorspronkelijk als verenigingsgebouw voor de arbeiders van het NDSM terrein. Dit gebouw dat onlosmakelijk verbonden is aan de historie van Amsterdam Noord is geïnitieerd door het toenmalige gemeentebestuur. In tijden van financiële crisis, zorgde de bouw voor banen en dus voor een inkomen voor de vele werkeloze arbeiders in die periode.

Reacties


6 Comments on this post

 1. hier word ik NIET blij van. Actie!

  bram de waard /
 2. Dit mag niet gebeuren. Het Zonneplein moet open blijven. het is zo’n mooie en bijzondere plek die nu door Stadsherstel alleen als commerciele horeca gelegenheid wordt gezien, maar vooral een culturele functie voor de wijk heeft.

  @fijn_zonneplein /
 3. Waarom is het niet mogelijk om met commerciele partners om de tafel te gaan zitten die anders
  hun geld weggooien in de media.
  Het zou eeuwig jammer zijn dat het zonnehuis verdwijnt.
  Tijd voor creatieve oplossingen en echte cultuur.

  zonnestraal /
 4. Dit kan niet!!!!
  Actie actie actie…
  Hou de benefiet in de gaten!!! waarschijnlijk 5 maart.

  Ook dit stukje noord barst van cultuur…
  kunstenaars, creatievelingen en genieters

  buurt participanten staan op..

  maaike /
 5. Dat zou echt jammer zijn!!
  Beetje raar dat de huur omhoog gaat. Gezien alle leegstand in de buurt, zou de huur juist omlaag moeten gaan.

  Waar zitten ze aan te denken bij Stadsherstel, als strax de gebruikers eruit zijn, staat het leeg. Wat win je daar mee?

  Ik zie het al voor mij, huidige gebruikers wegpesten, blik kunstenaars opentrekken, zij mogen dan de buurt een impuls geven, tot de markt (ooit) aantrekt en dan mogen ze weer oprotten. “Jongens bedankt voor het aantrekkelijk maken van de buurt, maar jullie zijn niet meer nodig de wijk is dankzij jullie creativiteit ontgonnen voor huurders uit het betere segment.

  Huurverhoging: Belachelijk. Zo horen er geld op toe te krijgen, dat ze iets op poten hebben in een buurt, waar veel leegstaat

  Esta Goossens /
 6. KOM OOK OP DE FOTO VOOR DE KRANT Zaterdag 18 feb om 15.00 uur:
  Massaal op de foto op het bordes van het Zonnehuis. We zingen en spelen dan ons nieuwe lied ¨Ik verveel me nooit op het Zonneplein”
  Om 14.45 verzamelen met instrument of zonder instrument op het Zonneplein.

  @fijn_zonneplein /

Reacties zijn gesloten.

ilovenoord