Tentoonstelling "Mensen van Noord" // vanaf 3 februari

Honderd jaar geleden woonden er nauwelijks mensen in wat we nu Amsterdam-Noord noemen. Fabrieken en scheepswerven brachten de instroom van een beroepsbevolking met zich mee. De annexatie door Amsterdam in 1921 van de gemeenten Buiksloot, Nieuwendam en Ransdorp verrijkte de stad met zeven Waterlandse dorpen. De uitbreidingen in Noord gingen gestaag voort, maar in de jaren zestig van de vorige eeuw werd dat explosief. De immigratie nam enorm toe. Nu wonen er bijna 90.000 mensen in Noord. Met meer dan honderd verschillende moedertalen.

Drie fotografen geven een kaleidoscopisch overzicht van deze mensen van Noord. De rijpe fotojournalist Jan Everhard, die sinds 1975 sociale gebeurtenissen vastlegt. Miloushka Bokma, de in het vak ervaren vrouw op groot formaat. En de jongste, Loes de Ruiter, nog in opleiding, die haar lenzen op haar buren richt. Eerst in de deuropening, op de grens van buiten en privé, dan groeit het contact en voert de camera ons naar binnen.

foto: Miloushka Bokma

  • opening vrijdag 3 februari in Museum De Noord, Zamenhofstraat 28A
  • 17.00 uur, samenvallend met de eerste museumborrel van dit jaar!

Reacties


2 Comments on this post

  1. Maar waar is de tentoonstelling dan?

    Dominique /
  2. in Museum De Noord, Zamenhofstraat 28A, excuus vergeten, leek te vanzelfsprekend …

    luc /

Reacties zijn gesloten.

ilovenoord