Zwart ijs bij zonsopgang

Ik ben bevangen door de schaatskoorts. Ik check voortdurend alle weersites en hou hoogstpersoonlijk de ijsgroei bij op alle wateren in Nieuwendam en omstreken. Gelukkig vind je bijna nergens zoveel geweldige schaatsplekken als in Amsterdam-Noord. De echte waaghalzen fietsen over een paar dagen even door naar de Gouwzee, kinderen kunnen hun eerste verwonderde slagen maken op de Schellingwouderbreek of bij de Rietlanden. Als het KNMI gelijk krijgt, kunnen we zondag of maandag voor het eerst sinds 1997 misschien wel de Waterland-Oostroute schaatsen. Opstappen bij Zunderdorp, glijden door de rietkragen en over de die├źn en stoppen voor koek-en-zopie in een van de Waterlandse dorpen. IJskoud genot.

Schaatsers bij Ransdorp (foto: Katrien Mulder)

Twee jaar geleden spijbelde ik samen met mijn kantoorgenoot M. om op een bitterkoude, doordeweekse ochtend een schaatstochtje te maken. Bij Zunderdorp stapten we voorzichtig op het maagdelijke en pikzwarte ijs. De stilte van het adembenemende winterlandschap werd slechts doorbroken door het krassen van twee paar noren en een verdwaalde gans. Pas bij Broek in Waterland kwamen we de eerste andere schaatsers tegen. Magisch. Een paar dagen later deed ik het tochtje nog eens over met mijn betere helft. Bij Zuiderwoude zagen we de zon opkomen boven het zwarte ijs. Geluk is bevroren water. Ik zet vast de wekker, de lezer mag nog even uitslapen.

Meer weten over goede schaatsplekken? Op de kaart van www.ekkel.com vind je het laatste nieuws, gepost door echte liefhebbers.

Reacties


7 Comments on this post

 1. Leuk verhaal . Ben zelf geen schaatser (meer) Krijg er wel bijna zin in.

  Emiel van Lint /
 2. .. en ik hoor net dat bij de Gele Pomp van Hotmamahot er vanaf vandaag geschaatst kan worden op hun eigengemaakte ijsbaan! Met koek en zopie!

  luc /
 3. Op dat ekkel.com kom ik vooralsnog niets tegen over schaatsmogelijkheden in Het Twiske.

  Tot gister was het ijs nog onbetrouwbaar en werd het ontraden (http://www.hettwiske.nl/content/nieuws_detail.asp?menu=04200004_000416), maar heeft iemand enig idee of een nachtje -10 hier inmiddels al verandering in heeft gebracht?

  Realist /
 4. Namens Loes uit Zunderdorp:

  Ze hebben wel de tent al opgezet; maar gisteren waren er nog plekken open. Ik kan je het dus niet garanderen. Je kunt kijken op de site
  http://www.ijsclubzunderdorp.nl. Er staan ook contacten bij. Heb je misschien wat aan. Sukses

  Suzanne van Heese /
 5. @Suzanne (en Loes): dank! Ik heb ze al een mailtje gestuurd….

  Jeroen /
 6. Nu zaterdag voor de smulpapen onder ons, schaatsen bij de Landmarkt met Koek en Zopie en ander lekkers …. ook leuk!

  luc /
 7. Update: Zondag een prachtig rondje geschaatst. Ransdorp, Holysloot, Uitdam, Zuiderwoude, Broek in Waterland, Zunderdorp, Ransdorp. Op de meeste plekken heel goed ijs.

  Jeroen /

Reacties zijn gesloten.

ilovenoord