de EYE Basement: Met Georgina Verbaan in een pod? Of liever 360 graden met Charlie?

Vanaf 5 april 2012 kunnen we ook terecht in de Basement! Dat is de benedenverdieping waar EYE zijn collectie interactief toegankelijk maakt. Het ontwerp omvat een 360º Panorama, Pods en een Playground met installaties. De Basement biedt speels toegang tot de filmgeschiedenis. Bekende Nederlanders als Jeroen Krabbé en Georgina Verbaan leiden het publiek langs een dwarsdoorsnede van de collectie.

Pod Experience: BN’ers leiden rond

In de Pods – speciaal ontworpen cubicles, voorzien van comfortabele driezitsbank en cinemascope beeldscherm – kunnen fragmenten of complete films uit de collectie worden bekeken. Bekende Nederlanders Jeroen Krabbé, Georgina Verbaan, Wubbo Ockels, Monique van de Ven en de oudste filmster van Nederland: Sinterklaas (Stefan de Walle), leiden de bezoeker langs thematisch geordende fragmenten en tonen de variëteit van de filmcollectie. Te zien zijn onder meer beelden uit bioscoopjournaals (Ons prinsesje loopt), speelfilms (De inbreker) en promotiefilms (Amsterdam, zoals men het ziet tijdens een rondvlucht met de KLM).

samen of in je uppie lekker in een Pod film kijken ...

De Pods bieden ook gelegenheid tot deelname aan een EYE-filmquiz, gepresenteerd door tv-persoonlijkheid Isolde Hallensleben. De quiz kent verschillende niveaus voor zowel filmkenners, algemeen geïnteresseerde bezoekers als kinderen (10 tot 12 jaar). Wie in de beslotenheid van de Pod een hele film wil bekijken kan een keus maken uit honderden films uit de collectie. Denk aan een Nederlandse klassieker als Alex van Warmerdams De noordelingen, beroemde Hollywoodproducties (Ben Hur, Some Like it Hot) of het werk van regisseurs als Martin Scorsese, Stanley Kubrick en Nederlandse makers als Martin Koolhoven en Paul Verhoeven.

Panorama: 360º beeld

360 graden in eye

In de Panorama-ruimte wordt de bezoeker omringd door bijna honderd filmbeelden, twaalf rijen hoog. Zeven bedieningspanelen – op thema gegroepeerd – staan hem ten dienste om door de EYE-collectie laveren. Met behulp van trefwoorden roept de bezoeker beelden op die hem iets leren over sterrencultuur, kleurgebruik, de geschiedenis van de stille film of de karakteristieken van de Nederlandse cinema, met zijn vermaarde documentaire traditie. Zo laveert de kijker bijvoorbeeld langs grappige stukjes slapstick van Charlie Chaplin en Buster Keaton, opnamen uit Le voyage à travers l’ impossible (George Méliès), een echte kunstenaarsfilm (Mad Nest van Shinkichi Tajiri) of de western High Noon.

Playground: interactieve installaties

In de Playground staan wisselende interactieve installaties opgesteld. Tot 2013 zijn dat Bubbles (2000) van Wolfgang Muench en Kiyoshi Furukawa; Mobile Thrill (2010) van Sander Veenhof, Madelinde Hagemann en Anika Ohlerich; Indoor|Outdoor (2010) van Luis Soldevilla en Flipbook Machine (2011) aan het Museum of the Moving Image, New York.

Bubbles (2000) van Wolfgang Muench en Kiyoshi Furukawa

In de ‘multi-user’-installatie Bubbles werpen bezoekers schaduwen op de bewegende zeepbellen op het scherm, die hierop reageren en geluidseffecten creëren. Door te dansen, huppelen of te springen maak je je eigen interactieve compositie.

Indoor|Outdoor verkent de mogelijkheden van een geprojecteerde deur om ons naar andere ruimtes en werkelijkheden te transporteren, en Mobile Thrill voorziet je mobieltje – die je eerst op een lopende band moet leggen – van spannende opnames.

Flipbook Machine ten slotte geeft de bezoeker vijf seconden de tijd om ster te worden van zijn eigen filmpje; de videocamera registreert veertig opnamen, die rechtsreeks worden verstuurd naar de museumwinkel waar de beelden worden samengebonden tot een fraai bladerboekje (prijs: € 3,95).

De Basement is een samenwerking van EYE, Submarine, BeamSystems (check: noord!) en NorthernLight.

Reacties


ilovenoord