Film "Omet" van Ibrahim Selman in de Buiksloterkerk // vrijdag 9 maart

Vrijdagavond 9 maart is de Buiksloterkerk (Podium Noord) een filmhuis. Ze draaien alleen een film als de maker er bij aanwezig is. Gast is de zeer veelzijdige en inspirerende Ibrahim Selman, Stadsdeeldichter van Amsterdam-Noord. Hij zal een van zijn speelfilms vertonen: OMET. De film is voor een groot deel in Noord opgenomen en vertelt het verhaal van een Iraakse filmer die zijn dromen najaagt.

OMET

De scenarioschrijver Yaro vlucht samen met zijn vrouw Hale van Irak naar Nederland in de hoop een film te kunnen maken over de jongen Temo. De tienjarige Temo heeft (in zijn echte leven) een massamoord in de woestijn van Irak overleefd. Temo lijkt op Miro, de vermiste jongere broer van Yaro. Gedurende twaalf jaar heeft Yaro geprobeerd een film te maken. Zonder succes echter. Uiteindelijk ontmoet hij Els, een jonge werkneemster bij een Filmproductiehuis. Hij wordt verliefd en zijn hoop om deze film te maken groeit. Hij krijgt echter heel veel problemen met zijn vrouw. Al enige tijd wordt hun relatie op de proef gesteld door allerhande problemen, waaronder het feit dat zij samen geen kinderen hebben. Hale weet echter niet dat zij geen kinderen kan krijgen met Yaro. Hijzelf wil niets over zijn handicap zeggen aan zijn vrouw. Hij geeft haar zelfs de schuld. Hale probeert uit te zoeken waarom zij nooit zwanger geraakt. Wanneer zij de waarheid ontdekt, dat Yaro de oorzaak is van hun kindloosheid, neemt Hale wraak. De eenzaamheid in hun levens is enorm. Zij kunnen niet samen maar ook niet zonder elkaar leven. Een bitter, poëtisch en grappig verhaal, dat overschaduwd wordt door de geesten van zijn overleden vader, Temo en zijn vermiste broer Miro, volgt.

Omet is een poëtische film waarin existentiële thema’s als verlies, liefde, trouw,… op een humoristische manier belicht worden.

(via passaporta.be)

Selman (1952, Zawite in Iraaks Koerdistan) vluchtte in 1961 uit zijn dorp naar Bagdad, waar hij van 1972 tot 1980 als programmamaker bij de staatsomroep werkte. In de zomer van 1980 vluchtte hij naar de Koerdische bergen en in 1981 zocht hij in Nederland asiel. Hij schreef, regisseerde en speelde in diverse toneelstukken en films.

  • entree € 10,00 / € 7,50

Reacties


ilovenoord