Mama’s nemen café De Pont over

De stuk of 5 bakfietsen tegen de gevel van café De Pont verraden het al: het is weer Mamacafé deze zaterdagochtend. Ik parkeer mijn fiets (twee kinderzitjes) ernaast en stap met en tas vol speelgoed naar binnen. Ongeveer moeders (en een paar vaders) en evenveel kleine kinderen hebben zich verzameld voor alweer het vijfde mamacafé. Het past maar net rond de speelhoek

Elke tweede zaterdag van de maand organiseert Karien Spronk van moedernetwerk MamaNoord deze ontmoetingen. Vandaag is er een ruilbeurs. De kleertjes, boeken en ander moois zijn netjes uitgestald. Ik scoor een paar stoere blauwe laarsjes voor als mijn jongste zijn eerste stapjes gaat zetten – any day now!- en raak in gesprek over groeicurves, borstvoeding en slaapgedrag.

Terug naar huis bedenk ik me dat Noord en het moederschap eigenlijk ontzettend met elkaar verweven zijn voor mij. Vijf jaar geleden kwamen we naar Noord omdat we een gezin wilden beginnen en daarvoor een wat groter huis nodig hadden. En negen maanden en drie dagen na onze verhuizing naar Noord werd onze eerste zoon geboren. In het begin kende ik eigenlijk helemaal geen andere jonge moeders in Noord. Mijn trotse verhalen over babymijlpalen, klagen over slechte nachten en tips vragen deed ik bij vriendinnen ver buiten Amsterdam.

De rijstwafels staan klaar

Wat zou het tof geweest zijn als ik toen naar het Mamacafé kon. En wat stoer dat Karien, die niet zo verlegen is als ik,  in een soortgelijke situatie gewoon op straat andere mama’s ging aanspreken, en al gauw huiskamerbijeenkomsten organiseerde met haar nieuwe vriendinnen uit de buurt. Wat nu dus uitgegroeid is tot deze maandelijkse gezelligheid.

Ook mama’s ontmoeten?

Het volgende Mamacafé is op 14 april, 10.00-11.30, café De Pont. En MamaNoord organiseert ook nog eens zes culturele zondagen bij de Noorderparkkamer dit voorjaar, met als thema (hoe kan het ook anders) Moeder Noord. Van 25 maart  t/m 29 april is iedereen, mama’s en niet-mama’s, welkom om creatief, muzikaal en sociaal verwend te worden.

Foto’s door Tomas Ruud Sondervan

Reacties


ilovenoord