Moord in het Vliegenbos

Op 25 september 1984 neemt het leven van de 54-jarige Elbert van de Biezen een noodlottige wending. Zoals elke week heeft hij die avond de repetitie bijgewoond van de christelijke zangvereniging. Niemand weet dat deze vader van twee kinderen een dubbelleven leidt als homoseksueel. Na zijn wekelijkse repetitie rijdt hij altijd nog even naar het Vliegenbos, in die tijd een bekende homo-ontmoetingsplek. Die avond wacht hem echter een onaangename verrassing. Twee jonge ‘potenrammers’ staan hem in de bosjes op te wachten. Als Elbert van zijn auto naar het urinoir aan de Meeuwenlaan loopt, krijgt hij vrijwel meteen een keiharde klap op zijn hoofd met een honkbalknuppel. Drie dagen later overlijdt hij in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

De afgelopen maanden heb ik me voor een jubileumboek samen met andere schrijvers verdiept in de honderdjarige geschiedenis van het Vliegenbos. Hoewel in de buurt veel verhalen de ronde doen over duistere zaken die zich in het bos hebben afgespeeld, zijn de meeste daarvan gebaseerd op geruchten, halve waarheden en pure fictie. Bijna dertig jaar na de dood van Elbert is het Vliegenbos volgens de buurtregisseur een veilig bos.Hij werkt er met veel plezier. “Het Vliegenbos is voor mij vooral een uniek gebied, vol contrasten.Tussen Albemarle en het woongebied ligt zomaar een bos, met ook nog een camping erin. Vanuit het centrum hoef je alleen maar even het IJ over met het pontje. Ik vind het geweldig, waar vind je zoiets?”

Het jubileumboek over honderd jaar Vliegenbos komt uit in mei 2012.

Reacties


1 Comments on this post

  1. hopelijk/waarschijnlijk, Jeroen heb je ook het verhaal over Abraham Prins die in 1942 werd opgepakt in het IJ-bos, want zo heette het Vliegenbos toen, omdat hij als jood fietste door een park en dat was voor joden verboden – zijn kleinzoon Marcel Prins heeft er in 2004 een mooie docu over gemaakt.

    aartjanszen /

Reacties zijn gesloten.

ilovenoord