Op zoek naar de grootste

Vroege zonnige lentedagen nodigen uit tot allerlei vreemde activiteiten. Kleumerig te lang op een terrasje zitten bijvoorbeeld. Of rondfietsen met een zonnebril op je veel te witte kop. Naast de mens gedragen ook vogels zich licht idioot. Bij een beetje zon fluiten zich al een ongeluk en vechten ze om hun grauwe vrouwtjes. Alles goed belicht en geen blaadje om zich achter te verstoppen.

Mijn favoriet is de ekster. Zwart-wit tegen helder blauw: levende pop-art! Jaren geleden ben ik eksterfan geworden. Ik werkte toen op het Buikslotermeerplein in een kantoorpandje. Precies voor mijn raam stond een boom met een eksternest. Het was het grootste nest wat ik ooit had en heb gezien. Weken was het stel bezig met hun huis. Nog een verdieping erop, een tweede ingang, een aanbouw, een dakkapel… Groter en groter werd het. Soms werd er zelfs een stukje afgebroken en opnieuw opgebouwd. Onder de boom lag het vol met afgekeurde takken.  Ik was zwaar onder de indruk. Wat een werk zat daarin.

groot nest.....

Het kantoorpandje, de boom en het eksternest hebben plaatsgemaakt voor de Mediamarkt. Ook leuk natuurlijk, maar toch een iets ander gevoel. Zeker als je bedenkt dat eksters vaak jaar na jaar terugkeren naar hun nest. Als hun relatie een beetje standhoudt bouwen ze gewoon door. Er bestaan eksternesten van wel zeven verdiepingen!

In tegenstelling tot sommige mensen zien eksters het Plan van Gool nog steeds als een toplokatie. Zeker acht nesten van meerdere verdiepingen heb ik dit jaar al geteld. Maar geloof me, heel Noord zit vol. De grootste heb ik nog niet gevonden…

groter nest....

Reacties


ilovenoord