Toren te koop – wat zijn de plannen?

Vanaf vandaag (9 maart) staat de Overhoekstoren te koop. Beter gesteld, gaat de selectieprocedure van start! We zijn benieuwd welke plannen er worden gesmeed … een megahotel? Een yuppen-appartement-complex, een creatief verzamelgebouw? Van alles is mogelijk.

ilovenoord mijmert van een Skylounge, met een drankje op de bovenste etage. Alvast even genieten van het uitzicht? We hingen vandaag een nieuwe vlag (nummer drie alweer!!) op en kiekten meteen wat foto’s voor jullie …

vlag nummer 2 is aan vervanging toe!

dit hebben we niet gezien (ahum)

Roos neemt de trap naar de 15e …

Michiel probeert het buitenom, de deur is dicht van de binnenkroon waar de mast staat …

lopen op de kroon, echt niet iets voor iemand die hoogtevrees heeft …

en ja hoor, we komen er toch! En hij hangt weer!

Over de Overhoekstoren

De Toren Overhoeks is een bijna tachtig meter hoge kantoortoren aan de IJ-oever te Amsterdam-Noord. De toren is in 1966 ontworpen door de Nederlandse architect Arthur Staal in opdracht van Koninklijke Shell. Hij wordt in de volksmond “de Shelltoren” genoemd en was lange tijd het hoogste gebouw van Amsterdam.

Rond 1965 besloot de directie van Shell aan de IJ-oever een nieuw gebouw te laten bouwen voor de directie en de algemene diensten van het Shell-laboratorium. Arthur Staal werd gekozen als architect. Omdat het terrein maar klein was zou het nieuwe gebouw een toren moeten worden. Staal ontwierp een kantoortoren die 45° gedraaid staat ten opzichte van de IJ-oever. Hieraan ontleent de toren zijn officiële naam.

In maart 1966 werd begonnen met het heien van een fundering op de tweede zandlaag onder Amsterdam. Het voor de funderingsvloer gebruikte beton bleek van slechte kwaliteit en in juli 1967 werd de vloer opgeblazen met dynamiet. Vervolgens werd een nieuwe vloer gestort die eind 1967 klaar was. In 1971 werd de toren opgeleverd.

In 2003 werd het Shell-terrein aangekocht door de gemeente Amsterdam en in 2007 werd de gevel van Toren Overhoeks opgeknapt. De gevel werd donkergroen geschilderd en er werd overdwars in grote letters het woord “overhoeks” op gezet.

In 2009 heeft Shell de kantoortoren verlaten. Deze is omgebouwd tot bedrijfsverzamelgebouw in de naar de toren genoemde wijk Overhoeks die op het voormalige Shell-terrein wordt ontwikkeld.

(bron: wikipedia)

Over de architect Arthur Staal

Verreweg de belangrijkste opdrachtgever van Arthur Staal was het Shell Laboratorium in Amsterdam-Noord. Vanaf 1956, toen hij een bedrijfsgeneeskundig centrum aan de Tolhuisweg neerzette, tot aan 1976 met het bedrijfsrestaurant aan de Badhuisweg bouwde Staal een groot aantal laboratoria en werkplaatsen. Hoogtepunt, zowel in letterlijke als figuurlijke zin, is de Shelltoren met de fraaie naam Overhoeks.

Amsterdammers vinden dit óf een van de mooiste gebouwen van Amsterdam, óf een van de lelijkste – een tussenpositie lijkt niet mogelijk. Het staat wel vast dat het een landmark is van Noord én het belangrijkste gebouw van Arthur Staal. Inmiddels is het rijksmonument.
Voor Overhoeks – een ander woord voor diagonaal – werd de eerste paal geslagen op 18 maart 1965. Het werd in 1970 in gebruik genomen, later dan aanvankelijk beoogd vanwege tegenslag met de fundering. Vanuit de bar op de vijftiende verdieping is het uitzicht fenomenaal – lange tijd was Overhoeks het hoogste gebouw van Amsterdam.

Tekst: Sjaak Priester 2008 – onsamsterdam.nl

lees ook:

Reacties


2 Comments on this post

 1. Twee reactie:

  Wikipedia meldt dat de Toren Overhoeks 45 graden gedraaid stond en dat daaraan de naam werd ontleend. Dan snap ik het nog niet.
  Sjaak Priester in Ons Amsterdam (1948) meldt dat overhoeks een ander woord is voor diagonaal.
  Samen komen ze dicht bij de waarheid. Maar waarom wordt vermeden te melden dat overhoeks in het Vlaams een gewoon woord voor diagonaal is, wordt mij niet duidelijk.
  Interessanter nog is de vraag: waarom een Vlaams woord voor een Hollandse toren? Wil de biograaf van architect Arthur Staal zich daarin eens verdiepen?

  Henk Ras, Museum Amsterdam Noord.

  Henk Ras /
 2. Vergeet ik toch mijn tweede reactie!

  Voor de programmering van de Paper Dome, die volgend voorjaar de papieren deuren opent, heeft het Stadsdeel de Cultuurtafel gevraagd voorstellen in te dienen. Dat belooft een geinspireerde, deskundig onderbouwde programmering te worden.
  Zou het nu niet aardig zijn als “Noordwaarts”, die het immers voor het zeggen heeft, ook de Cultuurtafel betrekt bij de beoordeling van de sollicitaties van de gegadigden voor de toren Overhoeks?
  Voor wie dat nog niet weet: de Cultuurtafel is de gezamenlijke vergadering van de (meeste) culturele organisaties van Amsterdam-Noord.

  Henk Ras, Museum Amsterdam Noord.

  Henk Ras /

Reacties zijn gesloten.

ilovenoord