Verboden om naakt te lopen met paars hoedje op

Bordjes zijn voor mij al jaren een bron van vermaak. Vooral verbodsbordjes. Toen ik een jaar of twintig was ontdekte ik hoe het werkt. Als middenin een middeleeuwse kerk een oud bord hangt ‘verboden om tijdens de dienst koeien en paarden door de kerk te voeren’, dan betekent dat dus, dat het gebeurde. Zeker buiten de dienst was het kennelijk normaal, maar ook tijdens, anders hoefde dat bord er niet te komen. Ik zie zoiets meteen voor me: terwijl de dominee of priester net een gezang aankondigt komt een rijtje loeiende en schijtende koeien de kerk in. Heerlijk. Niets zo onthullend als een verbodsbord.

Zie ik ergens een bord ‘verboden vuil te storten’ dan weet ik: hier kan ik mijn oude wasmachine kwijt. Staat er ‘verboden van de brug te duiken,’ dan denk ik, hoera! De perfecte plek gevonden. ‘Verboden toegang’ bij een bospad: heerlijk rustig wandelgebied. ‘Geen u-bocht’ is een zeker teken dat je juist op die plek een ferme draai kunt maken als je fout bent gereden.

vrij wandelen ...

Zoiets moet ook aan de hand zijn op de hoek van de Landsmeerderdijk en de Kadoelenweg. Daar stop ik bij een klein café, voor beide ramen hangt het bord: ‘Het is ten strengste verboden om te handelen in goederen binnen en in de omgeving van dit pand.’ Meteen kijk ik om me heen. Hier gebeurt het dus. Elk moment kan mij nu een dubieuze en ongewenste transactie woorden gesuggereerd. Ik blijf even hangen, maar helaas. Nog geen armbandje, of horloge wordt mij toegestoken. Geen gestolen fiets, te goedkope sportbroek of tweedehands auto. Wat zou ik moeten doen om me als potentiële klant kenbaar te maken? Ik stap het café binnen, waar kennelijk wel gerookt mag worden, en kom zelf gerookt even later weer buiten. Gerookt, maar niets wijzer. En ook niet voorzien van de ongewenste handelswaar. Jammer, wie het me vertellen kan, mag het zeggen. En dan ook graag meteen waarom er juist daar niet gehandeld mag worden. Zou dit bord op deze plek zomaar effect hebben? Of was ik er gewoon niet op het juiste moment? Had er nou gestaan ‘verboden om op zondagmiddag te handelen’, dan had ik meer kans. Dan wist ik, wanneer ik er wezen moest.

Toch een kijken wat er gebeurt als ik zelf een bordje voor het raam hang. Ik denk nog na over de tekst. ‘Verboden om naakt te lopen met een paars hoedje op,’ dat lijkt me wat, en omdat ik vaak op dinsdagochtend thuis werk, zet ik dat er ook meteen maar bij. ‘verboden om op dinsdagochtend hier naakt te lopen met een paars hoedje op.’  Wie oogst zal zaaien…

PS: kent u ook zo’n bordje in Noord dat je wijst op onvermoede mogelijkheden? De redactie wil het graag weten.

Reacties


1 Comments on this post

  1. 😀

    Esta Goossens /

Reacties zijn gesloten.

ilovenoord