3e Universiteit hoort in Noord!

De gemeente Amsterdam wil een derde universiteit oprichten, meldt NRC Handelsblad. Naast UVA en VU, is plaats voor een technologisch top-universiteit. Wordt het niet eens tijd dat Noord ook een hogere onderwijsinstelling krijgt?

 Volgens regeringsbeleid moeten overheidsinstellingen geografisch worden gespreid. Om die reden zit KPN (ooit de PTT) in Groningen, de Centrale archiefdienst in Winschoten, de Belastingdienst in Apeldoorn en het CBS in Heerlen. Elk gebied heeft recht op enige stimulering, is de gedachte.

Waar de regering zich helaas nooit mee heeft bemoeid, is de spreiding binnen een gemeente. En bij die toewijzingen is Noord er belabberd vanaf gekomen. Tot een paar weken geleden (de opening van EYE) had Noord als enige stadsdeel geen enkele landelijke instelling binnen de grenzen. En nog altijd heeft het als enige geen publieke hoger onderwijsinstelling. Daar waar Oost bulkt van de faculteiten, Zuid met de VU een complete universiteit herbergt en zelfs West (tandheelkunde en de HVA-sportacademie) en Zuidoost (AMC) grote instellingen hebben, telt Noord er welgeteld nul.

voorpagina NRC 19 april

Kortom, fijn dat de gemeente een nieuwe universiteit wil stichten, maar dit keer graag in Noord. De nieuwe instelling zou zich richten op grootstedelijke problemen als afvalwerking en bereikbaarheid. Niet dat Noord heel sterk is in afvalverwerking en bereikbaarheid, maar we hebben wel veel ervaring met grootstedelijke problemen.

Maar serieus; Noord heeft met de Shell-campus een rijke traditie van technologisch wetenschappelijk onderzoek. Wat is logischer dan het nieuwe instituut een plek te geven in het voormalig Groot Lab? Of in de Buiksloterham, dat in de gemeenteplannen de meest ecologische wijk van Amsterdam moet worden? Ik hoop van harte dat onze eigen ‘Ploeg Post’ tijdig bij de gemeente aan de bel trekt. Noord is aan de beurt voor een gemeente-instelling, en een universiteit zou Overhoeks levendig maken. Laat die 3e universiteit maar naar Noord komen!

 Bas Kok

Reacties


2 Comments on this post

 1. De Overhoekstoren zou zich in elk geval prima verlenen voor een universiteit, zo vlakbij het nieuwe Shellterrein. En vlak achter het Centraal aan de andere kant van het IJ is de Overhoekstoren natuurlijk ook prima bereikbaar.

  Neem daarbij dat je met Café de Pont en de Tolhuistuin ook nog wat horecagelegenheden in de buurt hebt, de studentenwoningen op de NDSM-werf kunnen op fietsafstand naar college gaan, en het zou misschien zelfs ook nog de economische boost worden waar een (laten we eerlijk zijn) verpauperde Vogelbuurt baat bij kan hebben.

  Wellicht ook gelijk een idee om iets van een La Place-achtig restaurant op 1 van de bovenste etages van de Overhoekstoren te vestigen. Betaalbaar eten voor studenten, en de stad is dan een nieuw uitkijkplatform rijker.

  Realist /
 2. Het beroerdste stukje stedelijke architectuur bevindt zich natuurlijk langs de Klaprozenweg in Amsterdam-Noord. Als we dat nou eens door een zinvolle en fraaie bebouwing zouden kunnen laten vervangen.
  En ziet, daar dient zich het plan van een derde universiteit in Amsterdam aan.
  Een universiteit. Dat is natuurlijk flauwekul in een tijd dat prachtige, zinvolle studierichtingen in diverse talen om financiele redenen worden geschrapt. Maar een Hogeschool zou zo gek niet zijn. Zo heetten vroeger die onderwijsinstellingen die wel een niveau van hoger onderwijs hadden, maar niet alle studierichtingen in het pakket hadden. Dat laatste is namelijk de essentie van een universiteit, universeel onderwijs.
  Het terrein van de Klaprozenweg is uitermate geschikt. Na slechting van de bouwmarkten en karpettenwinkels kunnen daar fraaie, niet te hoge faculteitsgebouwen verrijzen, waartussen pleintjes met studentenwoningen en kleine buurtwinkeltjes worden gesitueerd en vooral veel kroegen. Verboden voor supermarkten. Uitloop naar Tuindorp Oostzaan )vroeg-twintigste eeuwse sociale woningbouw, de NDSM werf voor vermaak en vertier, de middeleeuwse Waterlandse Zeedijk, het IJ waarlangs zich een wandel- en fietspad tot de Buiksloterwegpont slingert, de dan opgeknapte Van der Pekbuurt en de markt van het Mosplein. Kortom, de Buiksloterham na anderhalve eeuw eindelijk op stedelijk niveau gebracht.
  Geeft u dit even door aan mevrouw Gehrels!

  Henk Ras /

Reacties zijn gesloten.

ilovenoord