aan de overkant – een fotoproject van Maaike Koning

Mijn naam is Maaike Koning. Ik woon aan de overkant van het IJ, in Amsterdam-Noord. Een aantal jaren geleden ben ik daar begonnen met een fotoproject. Ik heb er mensen gefotografeerd, van jong tot oud, thuis en op straat, soms alleen, maar meestal samen; een vader met zijn pasgeboren dochter, een allochtone studente met haar Nederlandse lerares, een meisje met haar beste vriendin, een hoogbejaarde verliefde man met zijn 84-jarige vrouw. Ook fotografeerde ik er locaties; typische plekken in Amsterdam-Noord.

Fotoboek

Deze zomer wil ik dit project als fotoboek uitgeven onder de titel aan de overkant. Het nogal mistige gebied dat Noord voor veel mensen nog is, zal in dit boek worden opgehelderd. Het geeft nieuwkomers en nieuwsgierigen een uniek beeld van Noord en zijn inwoners en het zal voor de Noorderlingen een feest van herkenning zijn. De portretten worden ondersteund door quotes en interviews, waarin geportretteerden vertellen over hun beleving van Noord.

Canta drive-inn

“Bij ons zijn meer kleuren dan aan de andere kant.”

Sam (7)

“Het engste moment van mijn eerste dag in Nederland was toen ik de IJ-tunnel door ging.”

Don (30)

“Mijn man was meubelmaker. Na de watersnoodramp in Tuindorp Oostzaan dreven al zijn meubels in het water.”

mevr. de Vries (84)

Dit boek maak ik niet alleen.

Het ontwerp wordt gemaakt door Pepijn Rooijens en Illya van Geytenbeek en is een bijzonder samenspel tussen tekst, vormgeving en beeld. Het boek (21 x 26 cm) bevat 100 foto’s, verdeeld over 160 pagina’s. Het beeld wordt bewerkt door Paul Roberts en de teksten worden geschreven door twee journalisten uit Noord; Lorianne van Gelder (het Parool) en Jeroen Kleijne (Loket 5 & I Love Noord). De fotografie werd mede mogelijk gemaakt door het AFK en Stadsdeel Noord.

Het boek zal naar verwachting in een oplage van 1000 stuks worden gedrukt, waarvan de eerste 102 boeken genummerd en gesigneerd zijn.

Uw steun

Het boek is bijna klaar om gedrukt te worden, maar we missen nog een groot deel van het bedrag om de drukkosten mee te dekken. Bent u benieuwd naar Amsterdam-Noord,  de foto’s en de teksten? Help ons dan om het boek mogelijk te maken door een klein of groter bedrag te doneren.

Wilt u op de hoogte blijven?

Reacties


5 Comments on this post

 1. Dit boek wil ik niet missen! Hoe kan ik er tzt een in m’n bezit krijgen?

  renate /
 2. Het boek is straks in ieder geval te koop bij Plantage Boekhandel Van der Plas in Noord en via mijn website: http://www.maaikekoning.nl

  maaike /
 3. en op bovenstaande link kan je er alvast 1 bestellen!
  de eerste 102 boeken zijn genummerd en gesigneerd

  maaike /
 4. leuk!

  Esta Goossens /

Reacties zijn gesloten.

ilovenoord