Een stad niet aan de Amstel maar het IJ

In de openingsweek van het EYE leek ilovenoord een klein beetje Eyelovenoord. Net als actrice Monique van de Ven (“Ik ben verliefd op dit gebouw”) heeft ilovenoord stiekem een oogje op de witte parel. Woensdag gaat er namelijk een bijzondere documentaire in première.

In de twintigste eeuw repte geen Amsterdammer nog over het IJ. Amsterdam was toch die stad aan de Amstel? Nou, als we het aantal kubieke liter water als maatstaf nemen is Amsterdam boven alles een stad aan het IJ. Oké, de Amstel lijkt de naamgever – al heet de stad niet Amsterstroom maar Amsterdam. (De stad is niet naar de rivier vernoemd, maar naar dat ene drooggelegde stukje.)

Als we het over water hebben, dan is niet de Amstel maar de voormalig zeearm van de Zuiderzee voor Amsterdam allesbepalend geweest. Maar in de twintigste eeuw verwerd het water tussen de Prins Hendrikkade en Noord tot een haven- en industriegebied. Het Centraal Station en de spoordijk onttrokken het bovendien aan het zicht. Weer wat later, toen de scheepswerven failliet gingen, ontstond een desolaat gebied waar je maar beter niet kwam. Anno 2012 is Amsterdam toch weer een stad aan het IJ. Er is duidelijk een klein wonder gebeurd. De Noordamsterdamse documentairemaker Remy Vlek maakte een boeiende registratie van deze ontwikkeling. Als je de trailer ziet, wil je de documentaire zeker zien!

Met vaste hand en scherp oog toont Vlek hoe de IJ-oevers een nieuw stadscentrum van Amsterdam worden. Een uitgestrekt waterplein met nieuwe wijken en fraaie gebouwen. Aan het woord komen bewonderaars en criticasters, met ondermeer de architecten André van Stigt, Jo Coenen en Trude Hooykaas.

De voorstelling in het EYE is helaas al uitverkocht, maar goed nieuws: de documentaire komt een week later, op dinsdag 17 april om ca. 23.00 uur op Nederland 2. De AVRO zendt hem uit in de rubriek Close Up.

Bas Kok

  • AVRO Close Up: ‘Amsterdam, Stad aan het IJ’, 17 april om ca. 23.00 uur op Nederland 2.

Reacties


ilovenoord