Met het Oog op Noord – Peter Smith

Zoals beloofd. Het tweede deel van een mini-serie in deze heerlijke serie. (Als je van Fotografie en van Noord houdt, tenminste… ) Volg je het nog? Peter Smith fotografeerde Jos van Zetten op zijn hoge balkon in de Molenwijk. En Jos fotografeerde op zijn beurt Peter Smith, toch wel een beetje ‘onze’ Klean -man, op zijn favoriete plek.

Peter koos voor een locatie, geheel aansluitend bij de gekte rondom De Opening, maar niet direct aansluitend bij zijn hartstocht. In een vroeg stadium van de overweging en de keuze voor de te fotograferen favoriete plek, waren de vervuilde en rommelige IJoevers de meest voor de hand liggende plek. Niet favoriet, maar wel van belang om te tonen.

Eye Film Instituut Nederland door Peter Smith

Het contrast van het Eye als icoon, als paradepaardje in haar glorieuze propere wit-heid met de vieze, rommelige IJoevers vol zwerfaval op letterlijke zichtafstand van het welgevormde pronkjuweel, laat zijn KLEAN hart sneller kloppen. Van opwinding en verbazing. Gelukkig is Peter in staat om negativiteit om te zetten in positiviteit en voldoet aan zijn eigen credo: “Ik erger mij niet aan zwerfafval, ik ruim het op”.

Er werd een een opruimdag georganiseerd, waarbij 400 meter IJoever zwerfafval-vrij werd gemaakt. En Peter maakte een foto, van het Eye. Met een voorliefde voor korte films en absurdistische film als ‘Magnolia‘, zal het Eye zeker een plek worden waar de fotograaf te vinden zal zijn.

Meer (foto)werk van Peter Smith via zijn site.

Reacties


ilovenoord