Verbouwing krijtmolen d’Admiraal van start

De verbouwing van krijtmolen d’Admiraal kan beginnen. Maandag 23 april wordt het startsein gegeven voor de renovatie van de dienstwoning en de molenzaal achter de historische molen aan het Noordhollandsch kanaal. Later dit jaar staat de restauratie van de maalruimte in de planning. De molen zal vaker open zijn voor bezoekers en beter toegerust voor activiteiten.

Het winnen van de Molenprijs in september vorig jaar is doorslaggevend geweest om de verbouwing te starten. D’Admiraal behaalde 21 procent van de 27.000 publieksstemmen en won daarmee 50.000 euro. Met het geld dat het bestuur al bij elkaar had gebracht is er voldoende kapitaal om de eerste fase van de noodzakelijke verbouwing te beginnen. Eerst zal de dienstwoning bewoonbaar worden gemaakt, zodat molenaar Harm-Ydo Hilberdink daar kan gaan wonen. Wie trouwen wil in de molen kan daar vanaf de zomer nog beter terecht. De molenzaal wordt opgeknapt zodat de ruimte beter geschikt is voor zakelijke en culturele activiteiten.

De verbouwing wordt uitgevoerd door bouwbedrijf IJskes uit Koog aan de Zaan. Een deel van het werk zal door vrijwilligers worden gedaan. Verwacht wordt dat de verbouwing nog deze zomer klaar is. In de maalruimte zal een vaste tentoonstelling worden ingericht over molens. De geschiedenis van d’Admiraal, de laatste overgebleven tras- en krijtmolen van Nederland, zal hier uitvoerig worden belicht.

Krijtmolen D'Admiraal in noord

De molen, die uit 1792 stamt, zal de komende jaren verder worden gerestaureerd. Met een houten vloer en het plaatsen van krijtbakken zal de sfeer van rond 1900 teruggehaald worden. Maar, zegt het bestuur, daar is nog wel extra financiering voor nodig. Donaties blijven van harte welkom.

Reacties


ilovenoord