Vogelparadijs

Twee keer per week ga ik met mijn dochter Soescha (11) naar de voetbaltraining in Zunderdorp. Onderweg tellen we dan het aantal vogelsoorten dat we tegenkomen – natuureducatie op de fiets. Helaas weet ik niet zoveel van vogels als andere familieleden, maar ons record staat toch op vijftien. Bij de golfbaan spotten we vrijwel altijd een fazant, met wie we inmiddels vriendschap op afstand hebben gesloten. In het voorjaar stikt het in de uitgestrekte Waterlandse polder van de weidevogels. Het ‘grutto’ van de grutto overstemt met gemak het geruis van de A10. Amsterdam-Noord mag met recht een vogelparadijs worden genoemd.

Wie zelf kennis maken met de bijzondere vogelsoorten die het stadsdeel onderdak biedt, kan zaterdag 28 april meedoen aan de weidevogelmiddag van de vereniging tot behoud van de Wilmkebreekpolder. In deze polder bij Kadoelen worden Weidevogels sinds twee jaar beschermd. Vogeldeskundige Wim Tijsen vertelt uitgebreid over het rijke leven van de grutto, tureluur en de kievit. En misschien zijn er zelfs al jonge vogels te zien. Verzamelpunt is om 14.00 uur de schuur naast de boerderij op Kadoelenweg 306. Ik denk dat ik mijn kennis wel even ga bijspijkeren. Kunnen Soescha en ik eindelijk ons record verbreken.

Reacties


2 Comments on this post

  1. Ook in het “stadse”gedeelte van Noord, Baanakkerspark:
    meeuw, kraai, kauw,ekster, merel, lijster, vlaamse gaai, spreeuw, mus, vink, koolmees, pimpelmees, langstaartmees,roodborst, winterkoninkje, nachtegaal, vink, boomkruiper, fazant,specht,ijsvogel,buizerd.
    Verder vleermuizen een grote en een kleine soort en hazen. Ik bedoel maar: laat “Noordwaarts”zich maar beperken tot de IJoevers.

    bram de waard /
  2. In voorgaande zijn niet de vele watervogels genoemd die we zien in de polders en de vijvers (eenden, ganzen, zwanen, soms een lepelaar of grote zilverreiger), maar ook de tropische verrassing die Noord en Waterland verovert ontbreekt: de lawaaiïge halsbandparkiet die met zijn gifgroene vleugels vaak in kleine groepen het zwerk doorklieft! Voorkeur voor hoge bomen, dus Vliegenbos, Noorderpark en Tolhuistuin zijn plekken waar je ze gegarandeerd ziet (en hoort!).

    Adriaan Slurink /

Reacties zijn gesloten.

ilovenoord