Vuurtoreneiland open voor bezoekers

Vanaf de Durgerdammerdijk kun je het goed zien liggen, het geheimzinnige forteiland met de vuurtoren en het huisje waar ooit de vuurtorenwachter woonde. Het doorgaans gesloten terrein kan aanstaande zondag bezocht worden.

Vanaf 29 april organiseert Staatsbosbeheer samen met twee Amsterdamse rederijen excursies naar het Vuurtoreneiland. Elke laatste zondag van de maand varen Rederij ’t IJ en de Hollandsche Vaartochten Maatschappij (HVM) naar het eiland waar boswachters van Staatsbosbeheer rondleidingen geven. Zowel de geschiedenis van het eiland als de natuur komen aan bod.

De burgemeester van Amsterdam liet in 1701 op de uiterste punt van de IJdoornpolder een stenen toren bouwen als baken voor de scheepvaart: de Lantaarn van IJdoorn. In 1809 werd op het eiland een militaire post gevestigd en in 1893 werd het Vuurtoreneiland opgenomen in de Stelling van Amsterdam, de 135 kilometer lange militaire verdedigingslinie die tussen 1880 en 1914 is aangelegd voor de bescherming van Amsterdam. Samen met de nabijgelegen forten Pampus en Diemerdam moest het geschut op het eiland de monding van het IJ verdedigen tegen vijandelijke schepen. De stelling is sinds 1996 Unesco-werelderfgoed. De vuurtoren werd sinds 1826 door vele generaties van de familie Engel uit Durgerdam bediend.

Het fort op het eiland is vervallen en heeft een opknapbeurt nodig. Daarvoor wil Staatsbosbeheer aanbestedingsprocedure beginnen. De organisatie zoekt een beheerder die het eiland kan restaureren en exploiteren. Er hebben zich volgens Staatsbosbeheer al ruim 250 kandidaten gemeld. De officiële aanbestedingsprocedure gaat binnenkort van start.

Vuurtoreneiland

De excursie naar het Vuurtoreneiland met Rederij ’t IJ vertrekt om 11.00 uur vanuit de haven van IJburg, dichtbij de eindhalte van tramlijn 26. HVM vertrekt om 12.00 uur bij het Muziekgebouw aan ’t IJ. De kosten bedragen 13,50 euro per persoon, kinderen tot 11 jaar kunnen mee voor 9,50 euro.

Reacties


1 Comments on this post

  1. Jammer dat het afgelopen zondag pas later in de middag zonnig werd, had wel het plan om mee te gaan. Nu maar wachten tot de laatste zondag van mei.

    Realist /

Reacties zijn gesloten.

ilovenoord