Workshop voor Balkonboer(in)en // vrijdag 20 april

Toen ik op mijn housewarming (alweer bijna vier jaar geleden) twee aardbeienplantjes kreeg, zijn mijn groene vingers gaan jeuken en ben ik elk jaar steeds wat meer gaan kweken op mijn balkon. Langzaam verandert het in een aardig moestuintje met een steeds grotere variëteit aan groenten. Afgelopen maand heb ik, aangestoken door vrienden en kennissen, zelfs even overwogen om me in te schrijven voor een volkstuin. Maar een rondleiding afgelopen vrijdag op Buitenzorg, deed mij besluiten dat dit het toch nog even niet wordt. Er gaat mij te veel tijd, spierkracht en handigheid zitten in het opknappen van huisjes en het prettig organiseren van je lapje grond. Ik ben hier nog niet honkvast genoeg voor.

Nee, ik houd het liever klein en handzaam. Ik wil zomers na mijn werk de deuren naar mijn balkon open gooien en zien wat ik van mijn eigen kweek kan plukken: spinazie voor in de salade, een framboos voor het toetje, wat wortel om in honing te stoven, of toch iets om de peultjes heen verzinnen?

balkonboeren

Helaas -dat schijnt er ook bij te horen- had ik vorige zomer mijn eerste misoogsten. Bijna alles wat bloeide werd van het balkon weggeblazen door de wind, hommels zag ik nauwelijks en ging er wel iets  groeien, dan sloeg door de overvloedige regen de schimmel toe. Niks geen zelf gekweekte courgette, aubergine of paprika!

Dit jaar wil ik het als balkonboerin professioneler aanpakken. Ik ben klaar met experimenteel tuinieren en ga voor een kleine, maar fijne oogst. Daarom heb ik mij opgegeven voor een workshop bij Farming The City. Deze organisatie brengt sinds november 2010 mensen in verschillende projecten bij elkaar om samen lokaal voedsel te verbouwen en te delen. Vrijdag leer ik de basics van urban farming: uitleg over zaden en aarde, hoe bescherm ik mijn planten tegen weer en wind. Maar ook: werken met restmateriaal en met mobiele moestuinen; een flexibiliteit die mij nu al fijn in de oren klinkt. Mocht ik hier de smaak echt te pakken krijgen en mijn balkonoogst willen uitbreiden, dan kan ik de rest van de zomer mee bouwen aan een Pop-up-farm in de Tolhuistuin en zo verder aan de slag.

// bijdrage en foto’s van Natalia Waaier

Reacties


ilovenoord