And the winner is…. Ceuvel Volharding wordt ‘de Groene Kaap’

De Ceuvel Volharding heeft een nieuwe bestemming gevonden. Het stukje land wordt de ‘Groene Kaap’, geïnitieerd door architectenbureau space&matter en Smeelearchitecture.

Sascha Glasl van space&matter: ‘In het begin zaten we nogal met de handen in het haar. Een pakket aan voorwaarden voor het gebruik van 5000m2 zwaar vervuilde grond voor een periode van 10 jaar. En het plan moest binnen 4 weken ingediend worden, inclusief een lijst met huurders.’

Dat het nogal een bevalling was om een passend voorstel te maken bleek wel door het uiteindelijke aantal inzendingen: 2.
Na de inzending maakten Stichting Noordwaarts en Bureau Broedplaatsen al snel duidelijk dat geen van de partijen helemaal aan de voorwaarden voldeed.

Gelukkig kwam men er na wat wikken en wegen achter dat die Groene Kaap Noord toch wel wat te bieden had…

Op het stuk land komt een tuin met tweedehands woonboten die op het land worden gesleept en ingericht worden als creatief kantoor of atelier. Binnen een week had men de lijst van huurders rond. De huurders betalen weliswaar een bedrag per maand maar worden uiteindelijk ook eigenaar van de boot. De gepimpte kantoor- en atelierboten kunnen na de afgesproken periode van 10 jaar zo weer het water op worden geduwd op weg naar een nieuwe broedplaats.

Ontwerp 'De Groene Kaap' met Bed en Breakfast boot (oude Greenpeace boot)- de verborgen tuin – de woonbotenbroedplaats – evenemententerrein en de duurzame stadswerf.

Gelukkig is het nog niet zo ver. Want de Ceuvel Volharding is meer dan een creatief park. Bezoekers lopen over steigers waardoor de wel heel bijzondere planten in het park hun gang kunnen gaan. De tuin wordt een wirwar van planten met grondzuiverende functies zodat de Ceuvel Volharding na 10 jaar begroeid en een beetje schoner wordt achtergelaten.

De Groene Kaap wordt zeker de nieuwste hipste shizzle van noord!

Dat de Groene Kaap een nieuwe hipsterhotspot wordt in Noord, is met de komst van een nieuwe horecagelegenheid verzekerd. Deze tent, excuus, woonboot, zal gehuurd worden door een van de initiatiefnemers van Hanneke’s Boom bij de OBA, Pont 13 in de Houthavens en het REM eiland restaurant.  Dezelfde uitbater start tevens een Bed&Breakfast in een oude Greenpeace boot. Alsof het allemaal nog niet genoeg is wordt er ook nog een duurzame scheepswerf op het terrein gebouw.

Wanneer de stroom van hipsters het innovatieve rariteitenkabinet van de Groene Kaap precies mag bestormen is nog niet bekend: Noordwaarts en Bureau Broedplaats blijven nog wat stilletjes over de planning. De initiatiefnemers staan te popelen maar eerst moet de overwinning maar eens goed gevierd worden. Binnenkort een bbq op de Groene Kaap!

Reacties


ilovenoord