Avant-garde-horeca in Van der Pekbuurt – Café Modern

Het wordt misschien wel het bekendste restaurant van Noord. Morgen opent Café Modern aan de Meidoornweg 2. Het is niet alleen de opening van een nieuw restaurant, maar ook het begin van nieuw elan voor de Van der Pekbuurt.

Ja, het zijn de jongens van de Goudfazant. Maar Café Modern wil nadrukkelijk geen tweede Hotel de Goudfazant zijn, zegt Bart Oosterveer, bedrijfsleider van het nieuwe restaurant. “We willen hier juist iets anders neerzetten. Geen grote hal, maar een kleiner restaurant waar het eten top is. Het wordt wat duurder dan de Goudfazant,  alles is eigengemaakt en je kunt hier alleen a la carte eten.”

Retro-design

Café Modern moet een andere ervaring worden dan de Goudfazant, maar er zijn overeenkomsten. De horecapioniers vestigen zich wederom op een plek waar niemand eerder een serieuze poging tot haute-cuisine deed. En nóg een overeenkomst: waar Hotel de Goudfazant geen hotel is, is Café Modern geen café… Overigens is het behalve restaurant dit keer wél een hotel. Kortom, namen met een knipoog. Kompaan Niels Wouters vult aan: “Tja, die naam, dat was eigenlijk een werktitel. In Limburg ken ik een Café Modern, en daar is werkelijk niks moderns aan. Je weet wel, met van die schalen kaas en worst, en in de jukebox apen die op een accordeon gaan spelen als je er een muntje in gooit. Dat vonden we zo grappig. Maar het begrip modern is ook fascinerend. We wilden het interieur ook vormgeven als in de tijd dat die term voor een bepaalde vooruitgang stond.”

de biertap

Wie Café Modern binnengaat, voelt iets van die vroegere tijd. Het roept associaties op met Berlijn tijdens de Weimar Republiek, of de beroemde avant-garde-uitspanning Cabaret Voltaire honderd jaar geleden in Zürich. Of anders gewoon met Parijs of Brussel. De sfeer van de eerste helft twintigste eeuw tot begin jaren zestig.

Dit weekend werd er al even proefgedraaid, morgen openen de deuren voor het publiek. Maar heeft een fancy restaurant in een van de armste buurten van Nederland eigenlijk kans van slagen? Oosterveer: “Wij vinden deze buurt juist heel geschikt. Het is lekker rommelig, in de Van der Pekbuurt woont een grappige mix van mensen. Ook veel studenten trouwens. De buurt reageert leuk, ze stappen hier naar binnen en zeggen: eindelijk gebeurt hier weer eens iets positiefs. En dit is trouwens niet alleen maar een hele arme buurt, even verderop ligt Overhoeks, en dat zijn de duurste appartementen van Amsterdam. Bovendien ligt deze buurt vlakbij het centrum, het pontje is super dichtbij.”

Voor het eerst trekt grootstedelijke horeca nu ook de woonwijken van Noord in. Terwijl het stadsdeel en Ymere er al jaren niet in slagen de Van der Pekbuurt uit het slop te trekken, lijkt Café Modern het aanzien van de buurt nu wel in positieve zin om te buigen. Het illustreert dat hippe horeca voor een buurt bepalender is dan ambtelijke plannenmakerij. Als de Goudfazant-mannen een buurt als ‘hot’ definiëren, is het tij niet meer te keren. “De Van der Pek is al lang hot,” zegt Wouters. “Een heel interessant alternatief voor de stad. Deze buurt tot en met het Mosveld is een veel natuurlijker centrum voor Noord dan het Buikslotermeerplein. ”

Voorlopig wordt Café Modern een avondrestaurant. “Misschien dat we straks ook iets met de lunch gaan doen, en wie weet volgend jaar ook een terras,”aldus Oosterveer. Over enige tijd opent Il Pecorino ook een restaurant met terras aan het Van der Pekplein. Dan gaat er iets levendigs ontstaan, denken ze. Er is in ieder geval al gesproken over de mogelijkheid om de hotelgasten bij Il Pecorino te laten ontbijten.

Niet laten dichtvallen...

Eén ervaring zal de bezoeker van Café Modern niet snel vergeten. De toiletten op de benedenverdieping bevinden zich bij de enorme bankkluis. Een souvenir uit de jaren dat het gebouw van de Twentsche Bank – later ABN Amro – was. De tralies van de kluisdeuren zijn dik en onbuigbaar. Nou maar hopen dat de kluisdeur niet onverhoopt dichtvalt.

Bas Kok

www.modernamsterdam.nl ; Café Modern; Meidoornweg 2; Open ma. t/m zaterdag (zondag gesloten); Telefoon: 020-4940684

Reacties


8 Comments on this post

 1. Net gegeten daar. Eten is goed. Lijkt wel veel op de Goudfazant. Er zijn wel lange wachttijden. We hebben bijna een uur op voorgerecht gewacht. Maarrrrrr ze hebben het goed opgepakt, goede atmosfeer, mooi gebouw. Inderdaad “we love Noord”

  Ferry Kesselaar /
 2. Lekker gegeten en gedronken. Informele maar professionele bediening. Leuke centrale plek, midden in Noord maar ook dicht bij de binnenstad, slim bedacht jongens.

  De kluis in de kelder gaf met een Deja Vu gevoel, ik weet bijna zeker dat ik daar ooit als klein jongetje met mijn vader ben geweest,

  Adri Doorneveld /
 3. Komst Cafe Modern goed nieuws voor de Van der Pekbuurt, goed nieuws voor Noord!

  Kees Diepeveen /
 4. Meer dan goed gegeten gisteravond in een uitstekende ambiance, geweldig goede aanwinst voor de buurt!

  Truus Coumans /
 5. Zo zie je maar, dat lang niet alles gepland en geregeld kan worden door overheid en corporatie. De markt (hoe amorf ook) neemt eenvoudigweg ‘bezit’ van oude wijken in Noord, als het maar interessant is en toekomstperspectief heeft. En dat heeft de Van der Pekbuurt zeker. Het Van der Pekplein wordt steeds meer de motor tot verandering met de nieuwe uitstekende horeca en voorzieningen: Café Modern, Il Pecorino, de vestiging van Noordjes Kinderkunst, B&B Welcome2Amsterdam etc. Over tien jaar is de Van der Pekbuurt het Quartier Latin van Noord! Zodra zich een gelegenheid voordoet, ga ik lekker eten bij Café Modern.

  Tom Tossijn /
 6. Wat een fantastisch initiatief. Daar word ik helemaal blij van, weer een goed restaurant erbij in Noord, ik wordt een steeds trotsere Noorderling!

  Vera Steenhart /
 7. Gister gegeten… fenomenaal! Bijzonder smaakvol, goede smaakcombi’s en met liefde bereid. Toetje was echt nooit-geevenaard lekker! Bediening persoonlijk en aardig en inrichting super… it’s a stayer!!!

  Sandra /
 8. Heerlijke ambiance, no nonsens bediening en werkelijk erg goed gegeten.
  Zag ik daar een deel van de brigade toen Bicken nog Bicken was. Jeroen, het gelakte buikspek was fenomenaal.

  André Merlijn /

Reacties zijn gesloten.

ilovenoord